Muovinkeräyspilotti paljasti ihmisten tietämättömyyden: astiaan lipsahtanut vessanpöntön kansia, ämpäreitä ja muovimattoja

Meri-Lapin maksuton kokeilu kotitalouksien muovijätteen keräilystä jatkuu lokakuun loppuun.

muovijäte
Plastskräp i gul plasttunna.
Harmaat astiat vaihdetaan nyt keltaisiksi, jotta jätteet eivät mene sekaisin.Yle/Anna Savonius

Meri-Lapissa halutaan lisää kokemuksia muovijätteen keräämisestä. Tämän vuoksi heinäkuussa alkanutta keräyspilottia ollaan jatkamassa kuukaudella, lokakuun loppuun saakka.

Maksuttoman kokeilun piirissä on kolme erilaista asuinaluetta Kemistä: Sotisaaren omakotitaloalue, Tervaharjun rivitalot ja Rytikarin kerrostalot.

Esa ja Pojat -ekoaseman projektipäällikön Heikki Taanilan mukaan alueiden välillä on selkeästi tullut esiin eroavaisuuksia keräämisen sujumisessa.

– Omakotitaloissa kerääminen onnistuu helposti. Taloyhtiöissä haasteena on se, että asujia on monenlaisia ja heillä erilaista tietotaitoa ja asennetta asiaan, Taanila sanoo.

– Osa laittaa hyvin asianmukaisesti pakkausmuoviin vain siihen kuuluvat jätteet, mutta osalla jäteastiaan lipsahtaa sinne kuulumatontakin tavaraa, hän jatkaa.

Jäteastioiden värikoodit käyttöön

Kyse voi olla osittain olla tietämättömyydestä. Projektipäällikkö Heikki Taanilan mielestä kaikille ei ole välttämättä täysin selvää, mitä pakkausmuovilla tarkoitetaan.

– Pakkausmuovin seasta on löytynyt esimerkiksi vessanpöntön rinkkoja, ämpäreitä ja muovimattoja, ja nehän eivät ole pakkausmuovia. Mutta esimerkiksi muovipussit ovat pakkausmuovia, Taanila ohjeistaa.

Tähänastisen kokemuksen perusteella muovin ja kartongin keräämiseen käytettävien astioiden värin pitää erottua tavallisista sekajäteastioista.

Roomaakaan  ei rakennettu päivässä. Tämä vaatii oman aikansa ja tietoisuuden lisäämisen.

Heikki Taanila

Joissakin taloyhtiöissä palavan jätteen astiat on vaihdettu muovinkeräykseen, mutta muutoksesta kertoo vain säiliön kyljessä oleva tarra. Kun katos on harmaita astioita täynnä, menevät jätteet helposti vääriin astioihin.

– Harmaat astiat vaihdetaan nyt keltaiseksi ja kartongin keräämiseen tulevat siniset astiat. Värikoodit eivät ole meidän oma keksintö, vaan ne on otettu Ringiltä, Taanila sanoo.

Ekoasemalle on tullut paljon myönteistä palautetta ja alueella riittää intoa keräämiseen.

– Roomaakaan ei rakennettu päivässä. Tämä vaatii oman aikansa ja tietoisuuden lisäämisen.

– Pilottialueen ulkopuolelta tulee jatkuvasti lisää asiakkaita, jotka ovat valmiita maksamaan muoviastian tyhjentämisestä. On positiivista, että edelläkävijöitä löytyy, Taanila kehuu.

Tavoitteena on mahdollistaa pakkausmuovin ja -pahvin keräys kaikissa Meri-Lapin kotitalouksissa.