Kajaanin kaupunki antaa asukkaille päätösvaltaa budjetista – rahoja halutaan sijoittaa nuorisoon ja julkiseen liikenteeseen

Osallistava budjetointi kirjataan ensi vuoden talousarvioon.

Kajaani
Sadan euron seteleitä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kajaanin kaupunki ottaa ensi vuonna käyttöön osallistavan budjetoinnin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaupunkilaisilta kysytään, mitä kaupungin rahoilla tulisi tehdä.

Koko budjettivastuuta ei siirretä kaupunkilaisille, vaan osallistavaa budjetointia kokeillaan aluksi pienillä summilla. Tarkoitus on, että osallistava budjetointi on mukana jo ensi vuoden talousarviossa.

Kajaanin Markkinakadulla tehdyssä kyselyssä selviteltiin kaupunkilaisten kiinnostusta osallistavaan budjetointiin. Kyselyssä kävi ilmi, että kaupunkilaiset haluaisivat näitä rahoja käytettävän esimerkiksi nuorten tapahtumiin ja kaupunkiliikenteen suunniteluun. Kyselyyn vastanneista yli 60 prosenttia oli kiinnostunut osallistuvan budjetoinnin mahdollisuudesta.

Kehityspäällikkö Tuula Romppanen kertoo ajatuksen lähteneen kytemään viime syksynä Kajaanin kaupungin asukaskyselyn jälkeen. Kyselyssä kävi ilmi, etteivät kajaanilaiset tunne pääsevänsä osallistumaan kaupungin päätöksentekoon. Toisaalta, osallisuuteen ei myöskään ilmennyt suurta kiinnostusta.

– Teimme tästä johtopäätöksen, että osallistumismahdollisuuksia pitää luoda lisää. Ja uskon, että kiinnostavuuskin lisääntyy, kun osallistamisen konkreettiset vaikutukset alkavat näkyä, Romppanen sanoo.

Osallistava budjetointi on käytössä muun muassa Oulussa, jossa kaupunkilaisten toivomalla tavalla käytetään tänä vuonna 35 000 euroa. Helsingissä osallistavaan budjetointiin käytetään vuosittain yli neljä miljoonaa euroa.

Kaupunki panostaa asukkaiden osallistamiseen myös muilla tavoin ja valmisteilla onkin osallisuusohjelma, jonka mukaan osallistuvaa toimintaa kaupungissa tullaan lisäämään.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)