Tuula Amberla täyttää 60 vuotta – uralla on ehtinyt soida moni muukin kuin kaikkien tuntema Lulu

Turkulaissyntyinen Amberla juhlii tasavuosiaan neljän keikan mittaisella kiertueella.

musiikki
Tuula Amberla pitää kahvikuppia kädessään.
Lulu-hitistään tunnettu iskelmälaulaja Tuula Amberla työskentelee kirjastonhoitajana Uudessakaupungissa. Siitä huolimatta hän keikkailee aina, kun se aikatauluihin sopii. Dani Branthin / Yle

Tuula Amberlan lapsuusaikaan sisältyi monia harrastuksia. Osa jäi tärkeäksi osaksi hänen arkipäivästä elämäänsä. Amberla muun muassa soitti pianoa, lauloi Turun Normaalikoulun kuorossa sekä tanssi ja voimisteli Lahjan Tytöissä.

Vuonna 1982 Amberla pääsi hyödyntämään Turun Normaalikoulussa saamiaan oppeja, sillä hän pääsi mukaan Liikkuvat Lapset -bändiin, jossa hänen veljensä toimi kitaristina.

Bändin kanssa Amberla pääsi tutustumaan artistielämään ja keikkailuun. Myös levytysstudio tuli tutuksi: Liikkuvat Lapset julkaisi ensimmäisen levynsä jo seuraavana vuonna.

Tärkeä kohtaaminen kapakassa

Turun Eerikinkadulla sijainnut lääkäriopiskelijoiden salakapakka oli tärkeässä osassa siinä, että Amberlasta tuli kansan tuntema laulaja.

– Meitä pyydettiin Liikkuvien Lasten kanssa esiintymään vappubileisiin. Tapasin bileissä Jukka Alihangan, joka oli jo aiemmin tuottanut levyjä. Jukka tuli kysymään, tulisinko laulamaan, sillä hänellä olisi yksi biisi. Vastasin totta kai myöntävästi, Amberla naurahtaa.

Loppu onkin historiaa. Lääketieteen tohtori Alihanka oli aiemmin säveltänyt ja sanoittanut Amberlan ehkäpä tunnetuimman kappaleen. Lulu syntyi naispatsaistakin tunnetun Alpo Jaakolan samannimiseen runoon.

Kappale ei suinkaan kerro Amberlasta.

– En koskaan älynnyt kysyä Lulun esikuvasta taiteilija Jaakolalta. Voi olla, että Lululla on sellainen. Jaakolalla oli paljon runoja naisista, muun muassa Kolme Elisaa ja ne rehevät naishahmot patsaspuistossa Loimaalla. Voi hyvin olla, että Lulu on ollut oikeasti olemassa.

Lulu-sooloalbumin jälkeen julkaistui lisää radioystävällistä musiikkia. Pienet sanat -levyltä soivat ahkerasti muun muassa kappaleet Auto sammui maantielle, Tyttö kampaa märkää tukkaa sekä albumin nimibiisi Pienet sanat.

Amberla keikkaili paitsi raskaampaa musiikkia soittavan Liikkuvien Lapsien kanssa, mutta myös iskelmämusiikkiin keskittyneiden kokoonpanojen kanssa.

Samaan aikaan hän opiskeli kirjastonhoitajaksi.

– Pääsin joskus 1980-luvun alussa Turun kaupunginkirjastoon kesäsijaiseksi. Huomasinkin viihtyväni ja kouluttauduin alalle.

Amberla sanoo, ettei mennyt kirjastoon töihin rahoittaakseen musiikkiuraansa.

– Halusin varman toimeentulon.

Amberla kumoaa välittömästi kirjaston työntekijöistä luodun ennakkokäsityksen, jonka mukaan he vain istuisivat tietokoneella ja pyyhkisivät pölyjä pois dekkareiden päältä.

– Oikeasti, tuollainenko ennakkokäsitys meistä on? Miltähän me oikein näytetään? hän nauraa.

Etäisyyttä, mutta ei irtipäästämistä

90-luvulla Amberlaa ei juuri julkisuudessa näkynyt tai kuulunut, sillä muutto maaseudulle ja perheen perustaminen vei aikansa. Musiikkia Amberla ei kuitenkaan kokonaan unohtanut. Hän jatkoi laulamista, mutta vain pari laulua päätyi levylle asti. Viime vuonna tilanne muuttui, kun Anna äiti puhaltaa -kappale julkaistiin.

– Tuntui tosi hyvältä tehdä uutta musiikkia. Kappale on tehty perinteisellä tavalla Menimme studioon, jossa soitettiin oikeiden muusikoiden kanssa pohjat ja haettiin sävellajit.

Kappale on Tero-Petri Suovasen säveltämä ja sanoittama.

Amberla sanoo, ettei tee musiikkia samassa mittakaavassa, kuin vielä 1980-luvulla, mutta aina keikkaillaan, kun se aikatauluihin sopii.

– Minusta tuntuu, etten osaa olla ilman. Minun on pakko tehdä aika-ajoin musiikkia.

Lue lisää:

Tuula Amberla Ylen Kuusi kuvaa -ohjelmasarjassa

Tuula Amberlan 60-vuotisjuhlakonsertti soi Turun Logomossa 17.8.2019.