Saamenmaan kirkkaimmat tähdet esiintyvät viikonloppuna Inarissa

Alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idja järjestetään tänä viikonloppuna Inarissa jo 16. kerran.

festivaalit
Ijahis Idja 2018
Viime vuonna Ijahis idja -festivaali houkutteli noin 3200 kävijää Inariin.Vesa Toppari / Yle

InariTänä viikonloppuna, 16.–17.8. järjestetään Inarissa Suomen ainoa saamelaismusiikkiin keskittyvä festivaali, Ijahis idja. Yöttömän yön mukaan nimetty festivaali on saamelaisyhteisölle tärkeä tapahtuma, sillä se on ainut suurempi saamelaismusiikin tapahtuma Suomessa.

Alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idja on järjestetty Inarin kirkonkylällä vuodesta 2004 alkaen. Yli kymmenessä vuodessa Ijahis idja on kasvanut merkittäväksi saamelaisten ja muiden alkuperäiskansojen musiikkia ja kulttuuria esitteleväksi festivaaliksi. Ijahis idja kokoaakin joka vuosi suurimpia ja ajankohtaisimpia saamelaisartisteja samalle lavalle.

Tänä viikonloppuna perjantain iltakonsertissa päälavalle astuvat inarinsaamelainen laulu- ja livđetaitaja Anna Morottaja, uuden levyn julkaissut Niko Valkeapää, päätähti Mari Boine ja illan lopettaa DJ-yhtye Article 3.

Lauantain iltakonsertissa päälavalle astuvat Máttut-konsertin joikutaiteilijat Anna-Reetta Niemelä, Matias Niemelä, Petra Biret Magga-Varsja Anna Näkkäläjärvi-Länsman, varanginvuonolainen joikutaiteilija Øystein Nilsen, alkuperäiskansavieras ja kurkkulaulaja Aydar Churupov, uumajansaamenkielinen laulaja Katarina Barruk, pop-yhtye Isák ja saamelainen folkrock-yhtye Sančuari.

Mari Boine
Tänä vuonna Ijahis idja -festivaaliin perjantain pääesiintyjänä on Norjasta kotoisin oleva Mari Boine.Gregor Hohenberg

Ijahis idja tuokin Saamenmaan kiinnostavimmat esiintyjät ja uusimmat tähdet esiintymään Inariin, Suomen puolen Saamenmaalle. Viime vuosina lavalla on loistanut saamelaisartistien lisäksi muitakin alkuperäiskansaesiintyjiä, kuten esimerkiksi maailmalla palkittu kanadalainen alkuperäiskansakollektiivi A Tribe Called Red.

Ijahis idja on ainoita festivaaleja Suomessa, joilla pääsee kuulemaan saamelaisten perinteistä vokaalimusiikkia. Joka vuosi festivaaliohjelmassa on konsertteja, joissa esiintyy joikuperinteen osaajia ympäri laajaa Saamenmaata niin Suomesta, Norjasta, Ruotsista kuin Venäjältäkin. Joiun lisäksi festivaalissa kuulee usein myös inarinsaamelaista vokaalimusiikkia livđea ja kolttasaamelaisten leu’ddia.

Ijahis Idja 2018
Anna Morottaja on muusikko, joka taitaa joiku- ja livđeperinteen. Morottaja esiintyy Inarissa perjantai-iltana.Vesa Toppari / Yle

Suomen puolen Saamenmaan suurin saamelaismusiikkitapahtuma tarjoaa perinteisesti jokaiselle jotain. Nyt 16. kertaa järjestettävän Ijahis idja -festivaalin ohjelma on laaja ja monipuolinen. Kaksipäiväinen festivaalin ohjelmassa on konserttien lisäksi lasten ja nuorten ohjelmaa, suopunginheittokilpailut, seminaareja sekä käsityömarkkinat.

Tämänvuotisen Ijahis idja -festivaalin ohjelma ja kaikki artistit löytyvät tapahtuman verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Mikäli festivaaliin ei pääse paikan päälle, voi tunnelmia kokea verkkolähetyksen kautta sekä perjantaina että lauantaina. Yle Sápmi ja Saamelaisalueen koulutuskeskus tuottavat molempina päivinä suorat stream-lähetykset festivaalista.

Konserttien lisäksi verkkolähetys tarjoaa esimerkiksi artistien ja festivaalikävijöiden haastatteluja. Live-streamia voi seurata Saamelaisalueen koulutuskeskuksen nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Ijahis idjan järjestävät yhteistyössä Anára Sámisearvi ry, Saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Saamelaismuseo Siida, Inarin kunta, Saamelaisneuvosto, opetus- ja kulttuuriministeriö, Yle Sápmi ja Suomen PEN.

Katso alta festaritunnelmia vuoden 2018 Ijahis idja -festivaalista.

Ijahis Idja 2018
Ijahis Idja 2018 kuvia, kuvaaja Vesa Toppari.