Yle testasi: Tältä näyttäisi vasemmiston tai konservatiivien jättipuolue eduskunnassa

Eduskunnan vasemmiston tai oikeistolaidan yhdistyminen muuttaisi politiikan voimasuhteita – mutta kannattaisiko se?

Suomen poliittiset puolueet
Eduskunnan istuntosali
Jarno Kuusinen / AOP

SDP:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja toisti viikko sitten sunnuntaina Lännen median (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa vanhan ehdotuksensa kahden vasemmistopuolueen yhdistymisestä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tyrmäsi ehdotuksen saman tien, Kansan uutisissa se kuitattiin "väsyneeksi tussahdukseksi (siirryt toiseen palveluun)", eikä siitä innostuttu SDP:ssäkään.

Siitä huolimatta, että yhdistyminen ei näytä poliittisesti realistiselta, on kiinnostavaa jossitella, minkäkokoisesta tussahduksesta olisi kyse.

Tältä eduskunta näyttäisi, jos SDP:n ja vasemmistoliiton viime eduskuntavaalien (siirryt toiseen palveluun)äänisaaliit yhdistettäisiin Tuomiojan vision mukaan jokaisessa vaalipiirissä.

eduskunnan istumajarjestys jos vasemmisto yhdistyisi
Jyrki Lyytikkä / Yle, tiedonhankinta: Tulikukka de Fresnes

Ei ole ihme, jos ajatus houkuttelee. Eduskuntavaaleissa yksikään puolue ei saanut edes neljännestä paikoista. Tällä menetelmällä saisi.

Vasemmistoliitolla ja SDP:llä on jo nyt eduskunnassa yhteensä 56 kansanedustajaa.

Puolueiden yhdistyminen olisi tuonut viime vaalien äänimäärällä vielä neljä lisäpaikkaa eli 60 kansanedustajan eduskuntaryhmän. Lisäpaikat tulisivat eduskuntavaalien 2019 äänipotilla Kaakkois-Suomen, Keski-Suomen, Vaasan ja Varsinais-Suomen vaalipiireistä.

Tämä johtuu siitä, että yhteisestä isosta äänimäärästä on Suomen vaalijärjestelmässä hyötyä, kun paikkoja jaetaan. Tätä D'Hondt-järjestelmää voi kokeilla tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun), ja myös tämän jutun luvut on laskettu tällä laskurilla.

Vaalipiiristä riippuen yhdistyneen vasemmistojätin lisäpaikat olisivat pois keskustalta, vihreiltä tai kokoomukselta. Puolueiden kovimmat kilpailijat siis vaihtelevat eri vaaleissa ja vaalipiireissä.

muutokset vaalipiirien paikkajakoon jos vasemmisto yhdistyisi
Kymessä vasemmiston voitosta kärsisivät vihreät, Varsinais-Suomessa kokoomus, Pohjanmaalla ja Kainuussa keskusta.Jyrki Lyytikkä / Yle, tiedonhankinta: Tulikukka de Fresnes

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa SDP:llä on nyt kolme paikkaa ja vasemmistoliitolla kaksi. Yhteispotilla paikkoja irtoaisi kuusi, kokoomus taas menettäisi yhden paikan.

Toinen jättipuolue: perussuomalaiset+KD

Tuomioja ei ole ainoa puolueiden fuusiosta haaveileva. Vastaavasti perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien välille on väläytelty (siirryt toiseen palveluun)oikeistokonservatiivista blokkia.

Varsinais-Suomessa (siirryt toiseen palveluun) KD ja PS olivat vaaliliitossa eduskuntavaaleissa 2019. Kummankin EU-vaaliteemoissa näkyi EU-kriittisyys ja maahanmuutto.

EU-vaaleissa 2009 Sari Essayah nousi mepiksi KD:n ja PS:n yhteisillä äänillä. Puolueiden välisen aidan yli ovat hyppineet muun muassa entinen ja nykyinen kansanedustaja Simon Elo ja Toimi Kankaanniemi.

Eduskunnan paikkajako näyttäisi konservatiivipuolueiden yhdistymisen jälkeen tältä:

eduskunnan istumajarjestys jos konservatiivit yhdistyisivät
Jyrki Lyytikkä / Yle, tiedonhankinta: Tulikukka de Fresnes

Lisäpaikkoja PS-KD saisi yhteisillä äänillään neljä. Ne tulisivat Keski-Suomesta, Oulusta, Satakunnasta ja Uudeltamaalta. Jokaisessa vaalipiirissä se olisi tällä laskutavalla pudottanut eri puolueen ehdokkaan läpimenijöiden listalta.

Esimerkiksi Satakunnassa perussuomalaisilla on nyt kaksi paikkaa, mutta kristillisdemokraateilla ei yhtään. Yhdistettynä PS+KD saisi kolme paikkaa ja nousisi piirin suurimmaksi puolueeksi, ja SDP menettäisi kolmesta paikastaan yhden.

muutokset vaalipiirien paikkajakoon jos oikeisto yhdistyisi
Uudellamaalla PS+KD:n voitosta kärsisi kokomus, Oulussa vasemmistoliitto, Satakunnassa SDP ja Keski-Suomessa keskusta.Jyrki Lyytikkä / Yle, tiedonhankinta: Tulikukka de Fresnes

Kolikolla on toinenkin puoli

Yhdistymisen aiheuttamaan riskiin nähden puolueiden saama hyöty ei olisi kuitenkaan suurensuuri.

Yhdistynyt vasemmisto ja konservatiivit voittaisivat teoriassakin lisäpaikan neljässä vaalipiirissä, mutta käytännössä on hyvin todennäköistä, että puolueiden yhdistyminen karkottaisi osan äänestäjistä, esimerkiksi puolueiden oikeisto- ja vasemmistolaidoilta.

Ehkä tämä selittää poliitikkojen nihkeyttä puoluefuusioita kohtaan.

Keskustan Suomenmaassa (siirryt toiseen palveluun) muistutettiin Tuomiojan ehdotuksen jälkeen, että politiikassa 1+1 ei ole 2, vaan vähemmän. Suomen historiasta ei löydy tapausta, jossa puolueiden yhdistyminen olisi johtanut kannatuksen pysyvään nousuun.

Enemmistössä vaalipiireistä ei tapahtuisi muutoksia. Tämä osoittaa, että Suomessa käytetty D'Hondtin suhteellinen vaalitapa tekee juuri sen, minkä lupaa: se toteuttaa kansalaisten poliittisen tahdon nimensä mukaisesti suhteellisen hyvin.