1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oopperat

Paljakanvaaran Puuooppera on kunnianosoitus metsäluonnolle – esityksessä kuullaan erikoista kontrabassonokkahuilua

Puuoopperassa luonnon ääniä matkitaan muun muassa kontrabassonokkahuilulla

oopperat
Puuoopperan kuoro metsän keskellä
Laulajat Agate Pooka, Inga Martinsone, Dace Strautmane, Ilze Berzina, Kārlis Rūtentāls, Normunds Ķirsis, Pēteris Vaickovskis ja Jānis Kokins tulkitsevat metsän tunnelmaa Puuoopperassa. Janne Körkkö

Hyrynsalmen Paljakanvaaran metsään on rakennettu massiivinen puinen lava, jolla esitetään tänä viikonloppuna Puuoopperaa.

Ooppera on eräänlainen kunnianosoitus metsäluonnolle. Tarina kertoo ihmisen ja metsän välisestä yhteydestä ja musiikkikin jäljittelee metsän ääniä.

– Ooppera pyrkii tuomaan esiin ihmisen ja metsän välisiä suhteita. Se puhuu myös vanhojen metsien suojelusta ja luonnon monimuotoisuuden puolesta, tuottaja Senni Kela kertoo.

Oopperan on säveltänyt latvialainen Anna Kirse. Hän on hakenut inspiraatiota muun muassa metsän eläimistä ja ja mytologiasta.

Lavalla nähdään kahdeksan hengen kuoro ja kahdeksan muusikkoa. Soittimista mainitsemisen arvoinen on ainakin kontrabassonokkahuilu, jonka kumea ääni sopii metsämaisemaan kuin nakutettu.

Luontoa on ajateltu myös lavan rakentamisessa. Lava jätetään metsään viideksi vuodeksi, jonka jälkeen rakennelma saa maatua metsän keskelle.

– Rakentamisessa ei ole käytetty ruuveja, metallia eikä muovia, joten se hajoaa luonnollisesti ympäristöönsä, Kirse sanoo.

Luontoa ei haluta kuormittaa myöskään ihmismassoilla ja katsojien määrä on rajattu kahteen sataan. Puuoopperasta on tekeillä myös dokumenttielokuva, jossa itse esityksen lisäksi nähdään making of -materiaalia.

– Elokuvan kautta laajakin yleisö pääsee osalliseksi, vaikkei paikalle pääsekään, Kela sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi