1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juice Leskinen

Juice Leskisen tekstit ikuistetaan valaisinpylväisiin Juankoskella – pylväistä toivotaan matkailun uutta vetonaulaa

Juice Originals -yhtyeen Riku Nieminen ja Anssi Tikanmäki paljastavat valitut tekstinpätkät lauantaina Juankoskella.

Juicea vuonna 2018 ilmestyneessä elokuvassa näytellyt Riku Nieminen on mukana valaisinpylväiden tekstien julkistamistilaisuudessa Juankoskella. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Juankoskelaislähtöisen muusikon Juice Leskisen työtä kunnioittavat lyriikkapylväiden tekstit julkistetaan huomenna lauantaina Juankoskella. Pylväät ovat tulossa Juicen torille, jota remontoidaan parhaillaan.

Remontin vuoksi julkistamistilaisuus pidetään muusikon nuoruuden tärkeässä paikassa, Pukkikalliolla. Suomenkielisen rocklyriikan uranuurtajan työtä esittelevistä pylväistä toivotaan uutta matkailunähtävyyttä Juankoskelle.

Valaisinpylväiden tekstit valittiin asukkaiden ehdottamien kappaleiden pohjalta. Oman näkemyksensä teksteistä saivat esittää myös Juice Leskisen tuotannon oikeudenomistajat.

Pylväiden idean isä on siilinjärveläinen valaistussuunnittelija Ari Tiilikainen. Hän kertoo, että Juicen tekstejä kaavailtiin myös muun muassa katukiveykselle tai niitä olisi voinut heijastaa eri pinnoille.

– Mutta kiveys olisi talvella jäänyt lumen alle ja projisointi toimisi vain pimeällä.

Sen vuoksi tekstit päätettiin laittaa torille tuleviin uusiin valaisinpylväisiin. Pylväitä tulee torille kahdeksan kappaletta Juicen patsaan ympärille.

– Laserilla ajetaan tekstifontteja reikinä ja pylväs valaistaan sisäpuolelta, jolloin teksti näkyy valaistuna valkoisella valolla. Päivän valossa ne näkyvät reikinä ja ovat luettavissa, mutta illalla ne heräävät eloon.

Riku Nieminen ja Anssi Tikanmäki paljastavat tekstit

Teksti tulee pylväisiin pituussuunnassa. Noin neljän metrin korkuiseen pylvääseen mahtuu Tiilikaisen mukaan 60 kirjainta. Kirjasintyyppinä on vanha kirjoituskonefontti.

– Mietimme myös käsinkirjoitetun näköistä fonttia, mutta se olisi ollut tuotantoteknisesti vaikea ja luettavuus huono. Myös Juicen tytär Eeva-Maaria hyväksyi fontin, Tiilikainen kertoo.

Tilanpuute on Tiilikaisen mukaan hyvä asia.

– Kun lauluista on pylväissä vain hyvin lyhyt pätkä, ihmiset voivat pohtia, miten laulu jatkuu ja mikä kappale onkaan kyseessä.

Juicea näytellyt, Juice Originals -yhtyeen solisti Riku Nieminen ja yhtyeen jäsen Anssi Tikanmäki paljastavat yleisölle pylväisiin valitut tekstit. Lyriikkatekstien julkistamisjuhlan jälkeen on vuorossa yhtyeen konsertti.

Juicen torin remontin on määrä valmistua lokakuun loppuun mennessä. Valaisinpylväät viedään torille lähikuukausien aikana.

Luonnosvaiheen kuva Juicen torille tulevasta valaisinpylväästä. Kuva: Ari Tiilikainen / LITE-designs

Lyriikkapylväiden tekstien julkistamistilaisuus pidetään Brynolfin päivien yhteydessä 17.8.2019 kello 14.30–15.30 Juankosken Pukkikalliolla. Sen jälkeen Juice Originals -yhtye esiintyy Ruukinpajan piha-alueella kello 16.

Lue myös: Juice on elokuva viinin voitelemasta alamäestä ja rakastamisen vaikeudesta: ”Hän uskalsi olla paljas ja pöljä”

Juicen kuolemasta 10 vuotta – mies ja sanat herkistävät edelleen