Suomalaisilla lapsilla Pohjoismaiden kovimmat kuukausirahat – ruotsalaislapset saavat vähiten

Suomessa lapsille annetaan rahat vanhanaikaiseen tapaan käteisenä.

Taskuraha
Pinkki säästöpossu
Mikko Koski / Yle

Suomalaislapset nauttivat keskimäärin Pohjoismaiden parhaita viikko- ja kuukausirahoja.

Keskimääräinen kuukausiraha 8–14-vuotiailla lapsilla on 27,60 euroa eli 6,35 euroa viikossa.

Norjalaislapset saavat kolmisen euroa vähemmän. Matalin kuukausiraha on Ruotsissa, jossa lapset saavat keskimäärin vajaat 22 euroa.

Eroa ei kavenna myöskään ostovoimakorjaus. Ostovoimakorjattuna suomalaiset lapset ovat edelleen ykkösenä. Heikoimmaksi putoaa Tanska.

Tämä käy ilmi Danske Bankin kuluttajapaneeli YouGovilla teettämästä kyselystä. Kyselyyn vastasi 3 519 pohjoismaalaista vanhempaa, jolla on 8–14-vuotias lapsi.

Suomessa vanhemmat antavat vähästäänkin

Suomessa ansiotaso on keskimäärin muita Pohjoismaita matalampi.

– Siksi on yllättävää, että Suomi löytyy tämän tilaston kärjestä. Asiaa selittää osittain se, että suomalaiset lapset alkavat saada keskimäärin viikkorahaa vasta lähes 10-vuotiaana, kun muissa Pohjoismaissa viikkorahaa aletaan maksaa aiemmin. Vanhemmille lapsille maksettavat kuukausirahat taas ovat keskimäärin suurempia kaikissa maissa, Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist sanoo.

Suomessa kaksi kolmesta lapsesta ylipäänsä saa viikkorahaa, mutta joka kolmas ei, selviää Danske Bankin aiemmasta kyselystä.

Talousbloggaaja patistaisi vanhempia antamaan lapsille viikkorahaa aiemmassa Ylen julkaisemassa jutussa. Hänen mukaansa kotitöiden tekeminen ei pitäisi olla rahan saamisen edellytys.

Käteistä kouraan

Suomessa rahat annetaan lapsille perinteiseen tapaan yleisimmin käteisenä. Erilaiset digitaaliset ratkaisut ovat yleisemmin käytössä muissa Pohjoismaissa.

Danske Bankin Appelqvist on jo aiemmin Ylen jutussa kyseenalaistanut sen uskomuksen, että käteisen käyttö auttaisi lapsia hahmottamaan paremmin rahankäyttöä:

– Mobiilisovelluksessa näkee selkeästi, miten raha on kulutettu. Siitä jää automaattisesti kirjanpito. Luulen, että se nimenomaan helpottaa lapsen rahankäytön opettelua ja säästämistä käteiseen verrattuna.

Rahan eteen paiskitaan hommia

Syyt viikko- ja kuukausirahan maksamiselle vaihtelevat maittain.

Ääripäissä ovat Suomi ja Ruotsi: suomalaiset korostavat työnteon opettamista ja ruotsalaiset säästämisen merkitystä. Suomalaisista vanhemmista 58 prosenttia haluaa opettaa viikkorahan avulla lapsensa tekemään työtä rahan eteen. Ruotsalaisvanhemmista näin ajattelee vain neljännes.

– Erot Suomen ja Ruotsin välillä ovat niin suuret, että se kertoo selvästä kulttuurierosta. Suomalaisille työnteon merkitys iskostetaan jo lapsena. Tämä on hyvä asia, mutta sen rinnalle toivoisi myös säästämisen ja sijoittamisen harjoittelemista, Appelqvist sanoo.

Danske Bankin aiemmin teettämästä kyselystä käy ilmi, mitä suomalaislapsilta edellytetään viikko- tai kuukausirahan vastikkeeksi. Yli 70 prosenttia suomalaislapsista joutuu siivoamaan oman huoneensa ja yli 60 prosentia tiskaamaamaan tai viemään roskia.

Grafiikka

Viikko- tai kuukausiraha on vastikkeetonta 13 prosentilla pohjoismaalaisista vanhemmista.

Myös tässä asiassa Suomi ja Ruotsi ovat vastakohtia, sillä peräti reilu viidennes ruotsalaisvanhemmista sanoo, että ei edellytä mitään töitä rahan vastikkeeksi. Suomessa tämä osuus on 7 prosenttia.

Ruotsalaisten lasten vastikkeet liittyvät myös muita Pohjoismaita enemmän läksyjen tekoon kuin kotitöihin.

Mitä teidän perheessänne on päätetty lasten viikko- tai kuukausirahoista? Minkäikäiselle lapselle olette alkaneet antaa omaa rahaa? Kuinka suuri raha on, maksetaanko se käteisenä vai tilille? Nouseeko summa syksyllä, kun lapsi aloittaa uuden luokan koulussa? Täytyykö lapsen tehdä kotitöitä tai läksyjä rahan saamiseksi? Jaa parhaat vinkkisi ja keskustele aiheesta kello 22 saakka.

Lue myös:

Kaksi kolmesta lapsesta saa viikkorahaa mutta joka kolmas ei – ja ne jotka saavat, joutuvat tekemään töitä 6,35 euronsa eteen

Tutkimus: Alakouluikäiselle vitonen viikkorahaa käteen, yläkouluikäiselle 9-15 euroa

Lomareissulla voi hieman hemmotella, mutta muuten lapsi ei tarvitse korotettua viikkorahaa kesälomalla – Lue asiantuntijoiden 5 vinkkiä

Talousbloggaaja patistaa vanhempia antamaan lapsille viikkorahaa: "Kotitöiden tekeminen ei pitäisi olla rahan saamisen edellytys"

Viisi neuvoa vanhemmille – näin lapsestasi kasvaa fiksu rahankäyttäjä