1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raitioliikenne

Raitiovaunu hoitamaan lähiliikennettä Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla?

Voisiko raitiovaunutyyppinen lähijunaliikenne toimia pohjalaismaakunnissa? Tätä ryhdytään nyt selvittämään.

raitioliikenne
Suupohjan rata Kaskisissa
Duo-raitiovaunuliikenne voisi olla ratkaisu myös Suupohjan radalle?Anna Wikman / Yle

Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla ryhdytään selvittämään mahdollisuutta uudenlaiseen lähijunaliikenteeseen. Uudentyyppinen duo-junakalusto voisi kulkea olemassa olevilla radoilla kuntakeskusten välillä ja sekä kaupunkialueilla. Se on yhdistelmä raitiotie- ja rautatie-liikennettä.

– Duo-liikenne voisi kulkea esimerkiksi Vaasan ja Seinäjoen tai Kurikan ja Seinäjoen välillä ja pysähtyä monessa paikassa. Ja Vaasassa rata kulkee satamaan asti, joten sitä voisi käyttää myös kaupunkiliikenteessä raitiovaunutyyppisesti, sanoo suunnittelujohtaja Antti Saartenoja Etelä-Pohjanmaan liitosta.

Kyseistä duo-järjestelmää on käytössä Euroopassa (siirryt toiseen palveluun) viidellätoista alueella.

Pitkä matka vielä

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueella on paljon vajaakäytössä olevia ratoja. Liikenteen painetta halutaan pois maanteiltä ja enemmän takaisin radoille. Sille haetaan nyt ratkaisuja.

– Toki matka on vielä pitkä ja yksin kunnat eivät tätä pysty tekemään, vaan tarvitaan valtio mukaan. Operoija voi olla tietysti joku yrityskin, kun rautatieliikenne avautuu kilpailulle, sanoo Saartenoja.

Maakuntaliitot ovat pyytäneet alueen kuntia mukaan selvitykseen. Rahoituspäätöksiä on tullut jo useilta kunnilta. Maanantaina mukaantulosta päättävät mm. Seinäjoki ja Lapua. Varsinainen selvityksen teko alkaa syksyllä.

Lue seuraavaksi