Uutinen Grönlannin ostamisesta herättää ihmetystä Tanskassa – "Lopullinen todiste siitä, että Trump on seonnut", "Aprillipäivä"

Wall Street Journalin mukaan presidentti Trump on useita kertoja ilmaissut, että Yhdysvallat voisi ostaa Grönlannin Tanskalta.

Grönlanti
Lapsia Tanskan ja Grönlannin liput käsissään.
Lapset vastaanottivat kuninkaallisia vieraita elokuussa 2014 Grönlannin Nuukissa. Saarella vierailivat tuolloin prinssi Frederik ja prinsessa Mary.Keld Navntoft / EPA

Tanskassa sulatellaan lehtitietoa siitä, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kiinnostunut ostamaan Grönlannin. Wall Street Journal -lehden lähteiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trump on nostanut useita kertoja esiin ajatuksen siitä, että Yhdysvallat ostaisi Grönlannin Tanskalta.

Grönlantia Tanskan kansankäräjillä edustava Aaja Chemnitz Larsen antaa Politiken-lehdessä ostoajatukseen lyhyen ja ytimekkään vastauksen.

– Kiitos ei.

Grönlantilaisia taloja.
Kuvassa Grönlannin länsiosassa sijaitseva Upernavikin kylä. Kuva on otettu heinäkuussa 2015.Linda Kastrup / EPA

Mikäli Grönlanti päätyisi Yhdysvalloille, lisääntyisi eriarvoisuus saarella Chemnitz Larsenin mukaan entisestään. Uutistoimisto Reutersille hän sanoo olevansa varma, että enemmistö grönlantilaisista uskoo, että pitkällä tähtäimellä suhde Tanskaan on parempi kuin suhde Yhdysvaltoihin.

Tanskan entinen pääministeri Lars Løkke Rasmussen puolestaan sanoo Twitter-viestissä ostoajatusta väärin ajoitetuksi aprillipilaksi.

– Toivottavasti se on vitsi, sillä ajatus on kauhea ja groteski. Olen varma, että se olisi todella suuri menetys sekä Grönlannille että Tanskalle, puuskahtaa Radikale Venstreä edustava entinen ulkoministeri Martin Lidegaard Tanskan yleisradioyhtiölle DR:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Jos hän todella harkitsee asiaa, on se lopullinen todiste siitä, että hän [Trump] on seonnut. Ajatus, että Tanska myisi 50 000 kansalaistaan Yhdysvalloille on pähkähullu, tylyttää Tanskan kansanpuolueen Søren Espersen uutistoimisto Ritzaun haastattelussa DR:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Donald Trump vierailee Tanskassa syyskuun alussa.

Lisää aiheesta:

WSJ: Trump haluaisi ostaa Grönlannin Tanskalta – osa presidentin avustajista: Ohimenevä idea, ei johda mihinkään