Poliisi on huolissaan mopoilun holtittomuudesta Iisalmessa – yhdestä ajoneuvosta puuttui etujarru

Poliisi on kuluvan viikon aikana havainnut mopoilijoiden toiminnassa ja ajoneuvojen kunnossa useita puutteita.

Iisalmi
Poliisi on pysäyttänyt mopopojan.
Vakavimpia tapauksia tutkitaan törkeinä liikenneturvallisuuden vaarantamisina, joista voi saada ankarimmillaan jopa vankeutta. Kuvan henkilöt eivät liity Iisalmen tapauksiin.Toni Pitkänen / Yle

Itä-Suomen poliisi on kuluvan viikon aikana kiinnittänyt huomiota mopoilijoiden käytökseen etenkin Iisalmessa.

Poliisin mukaan mopoilla on ajettu keulimalla, minkä lisäksi osa mopoilijoista on lähtenyt pysäytystilanteessa karkuun poliisipartioita. Heidät on saatu myöhemmin kiinni, ja pysäytysten yhteydessä kuljettajien on havaittu olleen alaikäisiä tai muuten ajo-oikeudettomia.

Niin ikään mopojen kunnossa ja rakenteissa on ollut puutteita ja suoranaisia vikoja. Huolestuttavimmassa tapauksessa moposta puuttui kokonaan etujarru, poliisista kerrotaan.

Jalankulkijat olleet vaarassa

Poliisin havaintojen mukaan esimerkiksi Iisalmen koulujen lähistöllä on ollut pysäköityinä useita mopoja ja kevytmoottoripyöriä, joiden varusteet eivät olleet kunnossa. Joukossa oli esimerkiksi kaksi ajoneuvoa, joissa ei ollut lainkaan rekisterikilpiä.

Vakavimpia tapauksia poliisi tutkii nyt törkeinä liikenneturvallisuuden vaarantamisina.

Kyseisissä tapauksissa mopoilijat ajoivat taajamassa suurella ylinopeudella ja jättivät väistämättä muuta liikennettä.

Lisäksi mopoilla on ajettu muun muassa poluilla ja kevyenliikenteen väylillä, joissa on ollut samaan aikaan jalankulkijoita. Poliisin mukaan sivullisille on aiheutunut vaaraa mopoilijoiden toimista.

Kodeissa keskustelun paikka

Poliisi haluaakin muistuttaa mopoilijoiden huoltajia, että he keskustelisivat mopoilevien nuorten kanssa, miten liikenteessä tulee käyttäytyä. Huoltajien pitää huolehtia myös siitä, etteivät alaikäiset ja ajo-oikeudettomat nuoret pääse mopoilla liikenteeseen.

Huoltajien kannattaa myös mahdollisuuksiensa mukaan tarkastaa nuorten ajopelien kunto ja varusteet.

Ajoneuvosta on hyvä tarkastaa esimerkiksi jarrut, renkaat, valot, vilkut, peilit ja rekisterikilpi, jonka tulee olla selvästi luettavissa ajoneuvon takaa.

Asiaan liittyvää tietoa löytyy muun muassa Liikenneturvan nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi haluaa oikoa huhuja

Itä-Suomen poliisi haluaa myös oikaista Facebookin julkisessa ryhmässä aiemmin tällä viikolla esitettyjä virheellisiä tietoja.

Facebook-kirjoittelun mukaan poliisi olisi tämän viikon tiistaina Iisalmessa kiilannut poliisiautolla mopoilijaa, minkä seurauksena mopoilija olisi kaatunut. Poliisin mukaan kyseisessä tapauksessa mopoilija todellakin kaatui, mutta poliisilla ei ollut osaa kaatumiseen. Mopoilija ei loukkaantunut tilanteessa.

Poliisista muistutetaan, että poliisin antamaa pysäytysmerkkiä täytyy noudattaa viipymättä.

Pakenemalla aiheuttaa usein turhaa vaaraa itsensä lisäksi myös muille, poliisista todetaan.