Der Spiegel: Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz pyrkii sosiaalidemokraattien johtoon

Korkean profiilin kandidaatin uskotaan virkistävän puoluetta, jonka kannatusluvut ovat olleet laskussa.

Saksan sosiaalidemokraattinen puolue (SPD)
Olaf Scholz
Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz on ilmoittanut lähtevänsä ehdolle Saksan sosiaalidemokraattien johtoon.EPA-EFE

Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz pyrkii Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen (SPD) johtoon. Asiasta kertoo saksalaislehti Der Spiegel. (siirryt toiseen palveluun)

Lehden tietojen mukaan Scholz on sanonut olevansa valmis pyrkimään ehdokkaaksi, jos puolue haluaa niin. Kesäkuussa nimitetty puolueen tilapäinen johto ei ole vastustanut Scholzin ehdokkuutta.

Puoluetta aiemmin johtanut Andrea Nahles erosi, kun puolue menetti kannatustaan kevään EU-vaaleissa. Vielä kesän alussa Scholz sanoi, ettei hän aio pyrkiä aikataulusyistä puolueen johtoon.

Aikoo pysyä myös valtiovarainministerinä

Valtiovarainministerin salkkua kantava Scholz on korkean profiilin kandidaatti puolueen johtoon. Toistaiseksi SPD:n johtajan paikka ei ole ollut erityisen haluttu ja puolueen sisällä on jo herännyt huoli puolueen tulevaisuudesta.

SPD:n suosio on ollut laskussa sen jälkeen, kun puolue viime vuonna lähti vastahakoisesti hallitusyhteistyöhön kristillisdemokraattisen liittouman kanssa.

Puolueen vasemmistosiipi on vaatinut koalition purkamista ja siirtymistä oppositioon. Scholz on torjunut ajatuksen ja sanonut, että puolue pysyy hallituksessa vuoden 2021 loppuun.

Saksalaisen sanomalehtiverkosto RND:n tietojen mukaan Scholz haluaa uusista käänteistä huolimatta pysyä myös valtiovarainministerin pestissään. Haku puolueen johtoon on avoina syyskuun alkuun asti. Uusi johtaja valitaan lokakuussa.

Lähteet: Reuters