1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen Kansallisteatteri

Kansallisteatteri jäi vaille odotettua remonttirahaa – Opetusministeriö: Neuvottelut jatkuvat

Kansallisteatterissa on jo kuumeisesti valmistauduttu muuttamaan perusparannusremontin tieltä väistötiloihin. Tänään julkistetusta valtion talousarvioesityksestä 50 miljoonan euron remonttirahaa ei kuitenkaan löydy. 

Suomen Kansallisteatteri
Suomen Kansallisteatteri
Suomen Kansallisteatterin päärakennus on jo remontoitu valtion varoin. Sen sijaan vuosien 1930-1950 välillä rakennettu uudempi puoli on niin huonossa kunnossa, että se on lähellä joutua käyttökieltoon.Henrietta Hassinen / Yle

Valtion talousarvioesitys ensi vuodelle julkistettin tänään puoliltapäivin. Opetus- ja kulttuuriministeriön momenteilta ei kuitenkaan löydy kohtaa, jossa kerrotaan Kansallisteatterille myönnetyistä perusparannusvaroista.

– OKM esitti Kansallisteatterille 50 miljoonaa euroa odotettua perusparannusremonttia varten, mutta valtionvarainministeriö ei ole hyväksynyt ehdotustamme, kertoo ylijohtaja Riitta Kaivosoja.

Suomen Kansallisteatteri on odottanut valtiolta tukea talon uudemman puolen perusparannukseen vuosikymmeniä. Uudemmalla puolella on kaksi näyttämöä ja se on rakennettu vaiheittaan vuosien 1930-1950 välillä.

Teatteri on suunnitellut siirtävänsä toimintansa Pienen näyttämön ja Villensaunan osalta Pasilan Konepajan tiloihin. Peruskorjauksen oli määrä alkaa keväällä 2020.

Suomen Kansallisteatterin Yhdestoista hetki näytelmä
Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoroa säestää CCR:n Bad Moon Rising Kansallisteatterin Yhdestoista hetki -näytelmässä.Juha Kivioja / Yle

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho esitteli aiemmin tänään ylpeänä Yle Uutisille teatterin remonttisuunnitelmia. Myöhemmin päivällä putosi pommi.

Ylijohtaja Kaivosojan mukaan ovet julkisuuteen sulkeutuvat nyt remonttiasian suhteen. Opetus- ja kulttuuriministeriö jatkaa asiasta neuvottelua valtiovarainministeriön kanssa.

– Syksyllä asia viedään budjettiriiheen, Kaivosoja vakuuttaa.

Teatterin vanha puoli peruskorjattiin viisitoista vuotta sitten. Jatkoa on odotettu jo niin kauan, että suurta osaa talosta uhkaa käyttökielto.

Nyt remontin alkaminen on opetus- ja kulttuuriministeriön neuvottelutaitojen varassa.

Lue seuraavaksi