KRP: Rahanpesuun liittyvien jäädytettyjen varojen määrän ennustetaan ylittävän kymmenen miljoonan euron rajan

KRP ennakoi, että juttuja avataan tänä vuonna suurin piirtein sama määrä kuin kahden edellisen vuoden aikana.

rahanpesu
Sadan euron seteleitä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Keskusrikospoliisi kertoo, että epäiltyyn rahanpesuun liittyvien ilmoitusten määrä asettunee tänä vuonna 55 000 – 60 000 välille.

Jäädytettyjen varojen määrän ennustetaan puolestaan ylittävän kymmenen miljoonan euron rajan, mikä on tapahtunut vain kahdesti aiemmin.

Liiketoimen keskeyttämistä koskevien määräysten lukumäärä ylittää KRP:n mukaan todennäköisesti edellisen vuoden lukeman. Lukema oli kaikkien aikojen korkein, 54 määräystä.

Rahanpesuilmoitusten määrä tullee tänä vuonna lisääntymään aiemmista vuosista KRP:n mukaan pääasiassa siksi, että yksi ilmoitusvelvollinen on alkanut tehdä yli 1 000 euron rahansiirtoja koskevia ilmoituksia.

Ilmoituksista rahapeliyhteisöjen tekemien määrä on alkuvuonna laskenut huomattavasti. Myös pankkien tekemien ilmoitusten määrä on vähentynyt edellisvuodesta. Sen sijaan maksunvälityspalveluja tarjoavien ilmoitusten määrän KRP odottaa alkuvuoden perusteella lisääntyvän tänä vuonna huomattavasti.

KRP ennakoi, että juttuja avataan tänä vuonna suurin piirtein sama määrä kuin kahden edellisen vuoden aikana eli noin 1 400.

Verohallinto on KRP:n ohella toinen kahdesta merkittävimmästä tiedonluovutusten vastaanottajasta.

Rahanpesun selvittelykeskuksen puolivuotisraportti julkaistiin perjantaina. (siirryt toiseen palveluun)