1. yle.fi
  2. Uutiset

Paljonko hyödyt palkkojen veroalesta vai jäätkö maksajaksi? Mun budjetti -kone listaa budjettiesityksen vaikutukset lompakkoosi

Yle listasi budjettiesityksen käytännön vaikutuksia. Palkkaveroale hyödyttää erityisesti pienituloisia. Maksajia ovat tupakoijat, autoilijat ja suurituloiset.

politiikka
Kumisaapas ostoksilla
Ensi vuodeksi on luvassa korotuksia lapsilisiin yksihuoltajilla ja suurille perheille. KuvituskuvaiStock

Jos tienaat alle 22 500 euroa vuodessa, olet suurimpia palkkaveroalen hyötyjiä. Verotuksesi kevenee valtiovarainministeriön esityksen mukaan 85 euroa vuodessa.

Toiseksi suurimman hyödyn veroalesta saat, jos olet 20 000 euroa vuodessa ansaitseva eläkeläinen. Silloin verotuksesi kevenee esityksen mukaan 65 euroa vuodessa.

Budjettiesityksessä monia sosiaalietuuksia kasvatetaan, mutta suurituloisimpien solidaarisuusvero pysyy. Myös kotitalousvähennyksen pienentäminen iskee lompakkoon.

Juttu jatkuu Mun budjetti -koneen jälkeen. Valitse alla olevista kuvakkeista yksi tai useampi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vuoden 2020 budjetissa ovat mukana kaikki hallitusohjelman lupaukset hallituskauden etuuskorotuksiin. Korotukset sosiaalitukiin tehdään hallituskaudella siis etupainotteisesti jo hallituskauden alussa.

Mun budjetti -kone ei sisällä palvelujen laadun muutoksia, jos ne eivät suoraan näy kansalaisten lompakossa.

Esimerkiksi päivähoidon ryhmäkokojen pienentäminen tai julkisen liikenteen linja-autojen uusimiseen tarkoitettu 20 miljoonan euron tasokorotus ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ei siis näy verkkokoneen yksityiskohdissa.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n mukaan valtiovarainministeriön budjettiesitys ei vaikuta suuresti suuntaan tai toiseen maataloustuottajiin. Uhkana ollut tukien aleneminen ei toteudu. Vielä on auki, miten yritystukileikkaukset ja polttoaineverojen korotukset vaikuttavat.

Mun budjetti -koneen tiedot perustuvat valtiovarainministeriön budjettiesitykseen.

Valtiovarainministeriö keskustelee vielä muiden ministeriöiden kanssa valtion tulo- ja menoarviosta. Lopullisen ehdotuksen tekee koko hallitus syyskuun puolivälin budjettineuvotteluissaan eli niin sanotussa budjettiriihessä. Lopullinen hallituksen esitys julkaistaan lokakuun alussa.

Eduskunta tekee lopulliset päätökset valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviosta äänestyksissään joulun alla.

  • Vinkkaa keskustelussa, jos huomasit muita lompakkovaikutuksia budjettiesityksessä. Voit keskustella aiheesta tänään maanantaina klo 22 saakka.

Laskelmat on tehty yhteistyössä seuraavien tahojen kanssa: Veronmaksajien keskusliitto, Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK, valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen sosiaali ja terveys Soste, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto, Suomen yrittäjät ja Keskuskauppakamari.

Korjaus 20. elokuuta 2019 kello 9.33: Korjattu solidaarisuusveron vaikutus palkansaajille 260 euroa vähemmän vuodessa, ei kuukaudessa.

Lue myös:

Näin valtiovarainministeri Mika Lintilän tuloveroale jakautuisi – Pienituloiselle palkansaajalle hyöty 85 euroa vuodessa

Valtio käyttää eniten rahaa kuntien valtionosuuksiin – Katso valtion suuret ja pienet menot Ylen budjettipuusta

Lapsille jälleen hoitopaikka koko päiväksi, vaikka vanhemmat olisivat kotona – hallituksen lupaama muutos etenee rivakasti

Koko budjettiehdotus on nyt julki – Korkeakoulut saivat pettyä, mutta uusi tiedeministeri aikoo taistella niiden rahoista ja aloituspaikoista

Analyysi: Valtiovarainministeriön budjettiehdotus vie Suomea askeleen vasemmalle

Veronmaksajat: Palkkaverotus uhkaa kiristyä puolella miljardilla ensi vuonna – keskituloisen lompakosta lähtisi jopa 250 euroa

Budjettiehdotuksen loppusumma 57 miljardia euroa – Valtiovarainministeri Lintilä: "Nyt pitäisi painaa investoinneissa turbonappia!"

Lue seuraavaksi