Vuoden nuori muotoilija Laura Väre: "Haluaisin, että jättäisimme kertakäyttökulttuurin"

Vuoden nuori muotoilija Laura Väre haluaa, että esineillä on selkeä käyttötarkoitus ja ne kestävät kulutusta. Kauneudesta ei pidä silti tinkiä.

Vuoden Nuori Muotoilija
Henkilökuva
Vuoden nuori muotoilija haluaa suunnitella oivaltavia tuotteita, joihin ei hetkessä kyllästy. Mikko Koski / Yle

Laura Väreen kädessä on donitsi.

Se on oikeasti puusta muotoiltu kynttilänjalka, mutta nimensä esine on saanut herkkupalaa muistuttavasta muodosta. Se ei ole koriste, vaan oikeasti tarkoitettu pitämään kynttilää paikoillaan.

Hide-valaisimen innoittaja on puolestaan lapsuuden muisto.

– Mummolassani oli sellainen vanha hapsulamppu. Lapsena rakastin niiden hapsujen koskettelua. Siitä tuli idea, miltä se mummon lamppu näyttäisi tuotuna tähän päivään.

.

Yleiskuva
Donut-kynttilänjalka on saanut vaikutteensa nimensä mukaisesti donitseista. Se on valmistettu puusta.Mikko Koski / Yle

Arjessa on oltava kauneutta

Muotoilijan oma koti vanhassa kerrostalossa Helsingissä on pelkistetyn kaunis. Mustavalkoisessa sisustuksessa tavaroita on vähän. Ne ovat kaikki harkiten valittuja ja tarkoituksenmukaisia.

Laura Väre muistuttaa, miten tärkeää on tuoda ja nähdä kauneutta omassa arjessamme.

– On hienoa, jos saan tuotua ihmisten arkeen jotain, mikä tuo hyvän fiiliksen. Haluan suunnitella tuotteita, jotka aikaansaavat hyvää mieltä.

Samalla hänen suunnittelemansa naulakon tulee kestää vaatteiden paino, tuolin on oltava tukeva ja kenkien pysyttävä kenkätelineessä. Kukat voi laittaa jämäkkään kasvilaatikkoon.

– Niiden on toimittava niille tarkoitetussa kättötarkoituksessa.

Yleiskuva
Hide-valaisimessa on pidemmät hapsut kuin mummon lampussa aikoinaan oli.Mikko Koski / Yle

Eroon kertakäytöstä ja tilalle kestävää

Jo lapsena Väreelle oli selvää, että hän suuntautuisi luovalle alalle ja haaveena oli kuvataiteilijan ammatti. Nyt 30-vuotias muotoilija valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston kalustesuunnittelun koulutusohjelmasta viime keväänä.

Vuodet yrittäjänä opintojen ohella vahvistivat, että muotoilijoita on paljon ja kilpailu alan töistä on kova. Siksikin Design Forum Finlandin hiljattain julkistama Vuoden nuori muotoilija -palkinto (siirryt toiseen palveluun) tuntuu erityisen arvokkaalta.

– Se on minulle rohkaisu siitä, että olen oikealla alalla, vaikka välillä usko omaan työhön on ollut koetuksella.

Yleiskuva
Laura Väre käyttää useita eri materiaaleja, mutta metalli on hänelle "tutuin ja turvallisin". Siitä on valmistettu myös Po-peilin kehys.Mikko Koski / Yle

Muotoilija kertoo joskus miettineensä, onko oikein suunnitella lisää tavaroita maailmaan, jossa niitä on jo ennestäänkin yltäkylläisesti. Ekologisuudesta on tullut ammattilaisille tärkeä arvo.

– Muotoilijoidenkin täytyy ottaa vastuu ja suunnitella ekologisia ja kestäviä tuotteita.

Itse hän kertoo jo suunnitteluvaiheessa miettivänsä, miten tehdä esine, joka ei mene rikki tai jos meneekin, sen voi korjata, eikä sitä täydy heti vaihtaa uuteen.

– Haluaisin, että jättäisimme kertakäyttökulttuurin ja emme keräisi turhia tavaroita, vaan sellaisia, joista oikeasti pidämme ja joita voimme kuljettaa mukanamme koko elämämme ajan.

Vuoden nuori muotoilija -palkinto jaetaan 18: nnen kerran. 5000 euron palkinto luovutetaan Laura Väreelle 3.9.

Lue myös:

Minimalismi toi Vuoden nuoren muotoilijan tittelin

Fiskars vilisee vielä puuseppiä ja Antrei Hartikainen, 27, on yksi heistä: "Kaikki fiilistelevät puuta, mutta ehkä työstä ei aina olla valmiita maksamaan"