Cathay Pacificin toimitusjohtaja eroaa – hongkongilainen lentoyhtiö joutui Manner-Kiinan silmätikuksi

Toimitusjohtaja Rupert Hogg uhkasi alkuviikosta erottaa protesteihin osallistuvat työntekijät.

Cathay Pacific
Cathay Pacificin matkustajakone valmistautuu laskeutumaan Hongkongin kansainväliselle lentokentälle elokuussa 2017.
Cathay Pacificin matkustajakone valmistautuu laskeutumaan Hongkongin kansainväliselle lentokentälle elokuussa 2017.Jerome Favre / EPA

Cathay Pacific -lentoyhtiön toimitusjohtaja Rupert Hogg ilmoitti perjantaina jättävän tehtävänsä. Hoggin korvaa yhtiön sisältä Augustus Tang, joka aloittaa toimitusjohtajan tehtävässä maanantaina.

Cathay Pacific perustelee toimitusjohtajan vaihtamista turvallisuus- ja imagosyillä.

– Viimeaikaiset tapahtumat ovat kyseenalaistaneet Cathay Pacificin sitoutumisen lentoturvallisuuteen ja saattaneet maineemme ja brändimme huonoon valoon, yhtiö tiedottaa. (siirryt toiseen palveluun)

Hongkongilainen lentoyhtiö on viime viikkoina joutunut Manner-Kiinan painostuksen kohteeksi. Peking kiinnostui lentoyhtiöstä sen jälkeen, kun Cathay Pacificin työntekijöiden raportoitiin osallistuneen Hongkongin itsehallintoaluetta koetteleviin mielenosoituksiin.

Maanantaina Hogg kielsi lentoyhtiön työtekijöitä osallistumasta "laittomiin protesteihin". Toimitusjohtaja varoitti, että mielenilmauksiin osallistuminen tai niiden tukeminen voi johtaa työntekijän irtisanomiseen.

Kiina oli aikaisemmin linjannut, että protesteihin osallistuneet lentoyhtiön työntekijät eivät saa nousta Kiinaan suuntaaville lennoille.

Tänään julkaistussa tiedotteessa lentoyhtiö pidättäytyi ottamasta selkeää kantaa Hongkongin ja Manner-Kiinan välejä kiristävään poliittiseen kriisiin. Yhtiö ilmoitti tukevansa "Yksi maa, kaksi järjestelmää" -periaatetta, joka takaa Hongkongin erityisaseman osana Kiinaa.

Lue lisää:

Hongkongin lentoasema osin suljettu – Finnair peruu yhden lennon, toinen myöhästyy tunteja

Lähteet: AP, Reuters