Valtio käyttää eniten rahaa kuntien valtionosuuksiin – Katso valtion suuret ja pienet menot Ylen budjettipuusta

Yle keräsi yhteen valtion tulot ja menot. Budjettipuusta selviää, miten valtio rahoittaa menonsa.

budjetit
Hoitajia sairaalan käytävällä.
Valtion yhdet suurimmista menoista liittyvät sosiaali- ja terveysmenoihin.Karoliina Simoinen / Yle

Valtiovarainministeriö julkaisi perjantaina tarkat luvut budjettiehdotuksestaan ensi vuodelle. Yle keräsi budjetin tulot ja menot yhteen.

Yksittäisistä menoista suurimmaksi kasvoi kuntien valtionosuudet. Valtionosuuksilla valtio rahoittaa kuntien kuluja ja tasoittaa niiden välisiä eroja, jotta suomalaisilla olisi tasaveroiset lähtökohdat elämälle eri puolella maata.

Valtiovarainministeriöllä, sosiaali- ja terveysministeriöllä sekä opetus- ja kulttuuriministeriöllä on eri hallinnonaloista suurimmat menot, eikä tämä ole ihme.

Valtiovarainministeriö hallinnoi muun muassa kuntien valtionosuuksia, sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla ovat laajat hyvinvointipalvelut ja opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa maan opetuksesta.

Monesti julkiset väittelyt käydään valtion budjetin kannalta pienistä asioista. Yksi näistä aiheista on perinteisesti ollut puoluetuki, josta perjantaina saatiin yllättävä uutinen.

Valtiovarainministeriön budjettiluvuista löytyi merkintä puoluetuen kasvattamisesta, vaikka siitä ei kerrottu valtiovarainministeriön tiedotustilaisuudessa eikä ministeriön materiaaleissa keskiviikkoina lainkaan.

Puoluetukea kasvatetaan kuudella miljoonalla eurolla, mikä on suuri korotus suhteutettuna tuen kokonaisuuteen. Kasvua tuli yhteensä 20 prosenttia.

Sen sijaan lisäyksen suhteuttaminen valtion kokonaisbudjettiin muuttaa näkökulmaa. Kuuden miljoonan euron lisäys on pieni, jos sitä vertaa valtion 57 miljardin kokonaismenoihin.

Budjettipuulla pääset tarkastelemaan, kuinka isoja väittelynaiheita yhteiskunnassa on menossa, jos ne suhteuttaa valtion budjettiin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

Koko budjettiehdotus on nyt julki – Korkeakoulut saivat pettyä, mutta uusi tiedeministeri aikoo taistella niiden rahoista ja aloituspaikoista

Näin valtiovarainministeri Mika Lintilän tuloveroale jakautuisi – Pienituloiselle palkansaajalle hyöty 85 euroa vuodessa

Pääministeri Rinteen lupaus ostovoimasta yllätti valtiovarainministeri Lintilän: "En pidä sitä viisaana"

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus