Herätys: Liha vähenee lautasilta, Kaikkonen kertoo linjauksistaan ja Suomi pohtii, mitä tehdä al-Holin naisille ja lapsille

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Oppilas ottaa kouluruokaa
Tapio Rissanen / Yle

Väheneekö liha koulujen ruokalistoilla? Ravitsemussuositukset kehottavat ensimmäistä kertaa syömään ilmastoystävällistä ruokaa

Huoli ilmaston lämpenemisestä näkyy pian myös ruokailuamme ohjaavissa suosituksissa. Käytännössä lihaa tulee jatkossa olemaan vähemmän tarjolla koulujen, päiväkotien ja hoitokotien ruokaloissa, kun uudistuvissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan lisäämään kasvipainotteista ruokaa ilmasto- ja terveyssyistä.

Isoäiti Vantaalla odottaa perhettään kotiin Syyrian aavikolta – Suomi vatvoo, mitä al-Holin leirin naisille ja lapsille pitäisi tehdä

nainen selin
Anna pitää perheeseensä yhteyttä satunnaisin tekstiviestein. Hän sanoo, että tytär lainaa al-Holin leirillä puhelimia muilta. Niitä on käytettävä salaa.Laura Hyyti / Yle

Tytär ja lapsenlapset ovat Syyriassa leirillä, jonne on koottu Isisin alueilta palanneita. Isoäiti on tavannut kesällä pääministeri Antti Rinteen (sd.) ja palkannut asianajajan. Mutta hän ei tiedä, miten toimia perheensä puolesta.

Keskustan puheenjohtajaehdokas Antti Kaikkonen: Suomalaisessa ilmastopolitiikassa tarvitaan arkijärkeä

Antti Kaikkonen Eduskunnassa.
Antti KaikkonenPetteri Paalasmaa / AOP

Keskustan johtoon pyrkivä puolustusministeri Antti Kaikkonen julistautuu tolkun vihreäksi. Ylen haastattelussa Kaikkonen linjaa, että ilmastonmuutoksen uhka on otettava vakavasti ja Suomen on hoidettava siinä oma tonttinsa. Ilmastotoimissa tarvitaan Kaikkosen mielestä kuitenkin arkijärkeä, jotta tavallinen suomalainen voi hyväksyä toimet.

Kohuräppäri Asap Rocky esiintyi Tampereella – Fuck Sweden -huudot raikuivat Ratinassa

Asap Rocky esiintyi perjantaina Tampereen Blockfestissä.
Asap Rocky esiintyi Tampereen Blockfestissä perjantaina.Jussi Mankkinen

Ruotsissa ehdolliseen vankeuteen tuomittu amerikkalainen rap-artisti Asap Rocky esiintyi myöhään eilen illalla Tampereen Blockfestissä. Asap Rocky eli Rakim Meyers tuomittiin aiemmin tällä viikolla ehdolliseen vankeuteen pahoinpitelystä, joka tapahtui Tukholmassa kesäkuun lopulla.

Epsteinin kuolinsyy oli hirttäytyminen

Jeffrey Epstein
Jeffrey EpsteinNew York State Division of Criminal Justice

Seksuaalirikoksista syytetyn ja tuomitun liikemiehen Jeffrey Epsteinin kuolinsyyksi on vahvistunut ruumiinavausraportin mukaan itsemurha. Kuolemansyyntutkija Aja Worthy-Davis kertoo uutistoimisto Reutersille tutkimusten paljastaneen, että Epstein hirttäytyi sellissään. Hänen kaulassaan oli useita murtumia. Kuolema herätti Yhdysvalloissa paljon kritiikkiä ja ihmetystä.

Viikonlopusta tulossa lämmin

Lauantai-iltapäivän sää.
Ilmatieteen laitos

Lauantaina etelätuuli voimistuu ja Suomeen virtaa lämmintä ilmaa. Länteen ja pohjoiseen leviää sadekuuroja. Idässä lämpötila kohoaa aurinkoisilla alueilla selvästi 20 asteen yläpuolelle.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.