1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kashmirissa poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen - Amnesty vaatii haulikkojen käytön välitöntä kieltämistä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan poliisi on käyttänyt metallihauleja ampuvia patruunoita ainakin vuodesta 2010.

Tiesulku Srinagarissa Kashmirissa. Kuva: Farooq Khan / EPA

Kashmirissa Intiassa sadat mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen perjantaina. Poliisi käytti Srinagarin kaupungissa kyynelkaasua ja haulikkoja protestoijia vastaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisin käyttämät patruunat sisältävät pieniä hauleja.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin (siirryt toiseen palveluun) mukaan poliisi on käyttänyt metallihauleja ampuvia patruunoita jo vuosia. Järjestö vaatii haulikoiden välitöntä kieltämistä. Haulit ovat aiheuttaneet Amnestyn mukaan Kashmirissa satojen ihmisten traumatisoitumisen, sokeutumisen tai kuoleman.

– Viranomaiset väittävät etteivät haulikot ole vaarallisia, mutta tämän julman aseen aiheuttamat vammat ja kuolemantapaukset todistavat, miten vaarallinen ja umpimähkäinen se on. Niiden käyttö on vastuutonta viranomaisilta, sanoi Intian Amnestyn toiminnanjohtaja Aakar Patel.

Protestoijat heittelivät poliiseja kivillä. Viranomaiset eivät ole raportoineet loukkaantumisista.

USA:n ja Pakistanin johtajat keskustelivat

Perjantaina YK:n turvallisuusneuvosto keskusteli Kashmirin tilanteesta ensi kertaa liki puoleen vuosisataan.

Tapaaminen alkoi Pakistanin pääministerin Imran Khanin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puhelinkeskustelulla, kertoo Pakistanin ulkoministeri Shah Mehmood Qureshi. Viime kuussa Trump tarjoutui välittäjäksi ydinasevaltioiden Intian ja Pakistanin välisiin neuvotteluihin.

– Maiden johtajat kävivät hyvän keskustelun ja päättivät, että he pitävät yhteyttä vastakin, Qureshi sanoi Islamabadissa.

Intian YK:n-edustaja Syed Akbaruddin ilmaisi maansa olevan närkästynyt ulkovaltojen puuttumisesta Kashmirin tilanteeseen.

– Emme kaipaa kansainvälisiä toisten asioihin sekaantujia kertomaan, kuinka elää. Olemme yli miljardin ihmisen kansakunta, Akbaruddin uhkui.

Intia poisti Kashmirin erityisaseman kuun alussa. Alueella on ollut merkittäviä rajoituksia muun muassa liikkumisessa ja nettiyhteyksissä lähes kaksi viikkoa. Intia myös lähetti alueelle kymmeniätuhansia sotilaita. Alueella oli alun perin jo satojatuhansia sotilaita.

Lue lisää:

Pakistan: Kolme sotilasta ja kaksi siviiliä kuoli Kashmirissa aseellisissa yhteenotoissa – Intia kiistää uhrit

"Kashmir on kuin painekattila, joka räjähtää hetkenä minä hyvänsä" – Ulkonaliikkumiskieltoa höllennettiin ainakin hetkeksi