Yle Hongkongissa: Opettajat osoittavat mieltään – "Älkää ampuko oppilaitamme"

Toimittaja Mika Mäkeläisen haastattelemat mielenosoittajat eivät pelkää Kiinan voimatoimia.

Opettaja Lew'n mielestä poliisi käyttää kohtuutonta väkivaltaa. Hän vetoaa oppilaidensa puolesta. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

HONGKONG Älkää ampuko oppilaitamme, lukee opettaja Lewn kyltissä. Hän ei halua kertoa koko nimeään eikä paljastaa kokonaan kasvojaan, sillä Lewn mukaan Hongkongin viranomaiset ovat jo keränneet tietoja mielenosoituksiin osallistuvista.

Vielä ei olekaan ammuttu, tai ainakaan kovilla. Kyynelkaasua ja kumiluoteja kyllä, mutta niihin ei ole täällä ainakaan toistaiseksi kuollut kukaan.

– Hallinto tukahduttaa yhteiskuntamme. Lisäksi poliisi käyttää kohtuutonta väkivaltaa, rouva Lewksi esittäytyvä noin nelikymppinen nainen valittaa.

Lew on Hongkongin kesäkuussa virinneen protestiliikkeen veteraaneja ja on osoittanut mieltään jo monta kertaa.

Nyt lauantaina päivällä mielenilmauksen on järjestänyt opettajien ammattiliitto. Lewlle asia on erityisen läheinen – siksi hän osoittaa mieltään pitkin Hongkongin keskustan katuja tuimista ukkoskuuroista piittaamatta.

– Opettajina meillä on velvollisuus suojella oppilaitamme ja muita yhteiskuntamme nuoria, Lew sanoo.

Philippa Kwanin mielestä Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam on äärimmäisen paha nainen. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Mielenosoittajat vaativat hallintojohtajan eroa

Opettaja Lew on pukeutunut mustaan t-paitaan, kuten valtaosa muistakin mielenosoittajista.

Tuhansien ihmisten äänekäs joukko marssii keskustan puistoaukiolta poliisien paimentamana kohti hallintojohtaja Carrie Lamin prameaa, vuoren rinteellä sijaitsevaa virka-asuntoa.

Rinnettä noustessa ihmiset vaativat Lamin eroa.

– Kaikki on Carrie Lamin syytä. Hän on sysännyt Hongkongin jyrkänteen reunalle, sanoo 64-vuotias eläkkeelle jäänyt opettaja Philippa Kwan.

– Lam on väittänyt tiedotustilaisuudessa, etteivät protestoijat muka välitä yhteiskunnasta. Se tekee meidät hyvin vihaisiksi, Kwan sanoo.

– Hän on äärimmäisen paha nainen, Kwan vielä painottaa.

Tuhannet opettajat marssivat kohti hallintojohtajan asuntoa Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Sen sijaan Lewn mielestä hallintojohtaja Carrie Lamin ero ei muuttaisi olennaisesti mitään, vaan koko Hongkongin poliittinen järjestelmä pitäisi uusia demokraattiseksi.

Lew on erittäin tyytyväinen siihen, että Hongkongin tapahtumia seurataan maailmalla. Hänen mielestään muun maailman huomio ratkaisee sen, miten Kiina aikoo toimia.

Hongkongissa viranomaisten huomiota on vaikea saada. Virka-asunto peittyy puiden taakse, portin takana ei näy ketään, ja tunteja kestävä mielenosoittajien tasainen virta joutuu jatkamaan matkaansa katua pitkin rinnettä alas.

Tiananmenin perintö hillitsee Kiinan voimatoimia

Kiina on viimeksi perjantaina harjoitellut näyttävästi mielenosoituksen tukahduttamista heti Hongkongin vastaisen rajan takana Shenzhenissä.

Useimmat hongkongilaiset mielenosoittajat pitävät Kiinan toimia vain uhkailuna, eivätkä he usko Kiinan ajavan panssareitaan Hongkongin erityishallintoalueelle.

– En usko niiden tulevan tänne, koska Kiina häviäisi massiivisesti, Kwan sanoo.

Kwanin mielestä Kiina sai 30 vuotta sitten Tiananmenin opiskelijaliikkeen tukahduttamisen jälkeen tuta länsimaiden boikotista niin pahasti, ettei se enää voi sortua samanlaisiin voimatoimiin. Taloudelliset seuraukset olisivat liian kovia.

Opettajat lähtivät kaduille voimakkaista ukkoskuuroista huolimatta. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Myös Kiinan Hongkongiin sijoittamat noin 6 000 sotilasta ovat ainakin toistaiseksi pysyneet kasarmeissaan, ja Hongkongin poliisi on sanonut pystyvänsä vastaamaan järjestyksestä.

Vaikka Kiinan sotilaita ei nähtäisi, lievempiä vastatoimia kyllä odotetaan sekä Kiinalta että Hongkongin hallinnolta. Erityisesti ihmisiä närästää mielenosoittajien kohtelu.

– Nuoria mielenosoittajia on syytetty perusteettomasti, ja hallinto toimii puolueellisesti, Kwan sanoo.

Kwanin mukaan hallinto käyttää likaisia temppuja mielenosoittajia vastaan. Protestoijien joukkoon on solutettu hallinnon kätyreitä. Siinä on mennyt Kwanin mielestä myös poliisin aiemmin nauttima vankka yleisön luottamus.

Timothy Kong aikoo lähteä opiskelemaan Britanniaan. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

”Carrie Lam on vain Kiinan sätkynukke”

Epäluottamus poliisia kohtaan on kasvanut voimakkaasti kaikenikäisten keskuudessa. Mielenosoitukseen vanhempiensa kanssa osallistuva 12-vuotias Timothy Kong ei arastele syyttää poliisia.

– Poliisi on käyttäytynyt pari viime kuukautta liian väkivaltaisesti, ja meidän on saatava sanoa siitä mielipiteemme, Kong sanoo.

Kongilla ei liioin ole mitään hyvää sanottavaa Hongkongin johtajasta.

– Carrie Lam on vain sätkynukke, jota (Kiinan johtaja) Xi Jinping vetää naruista. Lam tekee vain sen mitä Kiina haluaa, Kong toteaa.

Kaikki täällä eivät uskaltaisi sanoa samaa omalla nimellään. Kong aikoo kuitenkin muuttaa pian opiskelemaan Britanniaan.

– Yhä useammat haluavat lähteä täältä pois, sanoo hänen äitinsä.

Kiina ei niele mielenosoittajien vaatimuksia

Demokratiaa vaativia mielenosoituksia järjestävät Hongkongissa useat järjestöt ja kansalaisliikkeet. Niillä on eri painotuksia, mutta usein mainitaan viisi yhteistä tavoitetta.

Ensimmäinen on se, mistä kaikki alkoi. Eli lakiehdotus, jonka mukaan hongkongilaisia syytettyjä voitaisiin luovuttaa Manner-Kiinaan, jonka oikeuslaitosta ei pidetä riippumattomana ja lahjomattomana.

Painostuksen jälkeen Hongkongin johto on hyllyttänyt lakialoitteen, mutta ei ole yksiselitteisesti kuopannut sitä, kuten mielenosoittajat vaativat.

Samalla kun opettajat osoittavat mieltään, koululaiset suunnittelevat kouluboikottia. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Lisäksi vaaditaan, ettei mielenosoituksia pidetä mellakoina, ja että kesäkuussa alkaneiden mielenosoitusten kuluessa pidätetyt noin 750 ihmistä vapautetaan. Mielenosoittajat vaativat myös riippumatonta tutkimusta poliisin kovista otteista. Tästä muistuttaa myös 12-vuotias Kong.

Viides ja viimeinen vaatimus on Kiinan kannalta kaikkein mahdottomin: aito demokratia, jossa hongkongilaiset saavat äänestää vapaasti.

Nykyjärjestelmässä erityishallintoalueen poliittiset päätöksentekijät ovat Kiinan hyväksymiä, ja erityisesti hallintojohtajan vaalijärjestelmä on räätälöity sellaiseksi, että Kiinan ehdokas voittaa.

Kouluboikotti suunnitteilla

Järjestäjien mukaan opettajien mielenosoitukseen osallistui 22 000 ihmistä, mutta Hongkongissa pidettiin lauantaina myös muita mielenilmauksia, yksi niistä Kiinan ja Hongkongin hallinnon puolesta.

Poliisi ei ole ainakaan vielä esittänyt arvioita mielenosoittajien määristä.

Mielenosoittajien toisena aseena on myös kansalaistottelemattomuus. Yläkoulu- ja lukioikäisten parissa puuhataan parhaillaan kouluboikottia, joka alkaisi kesäloman jälkeen kahden viikon kuluttua.

Koululaisten parissa tehdyn kyselyn mukaan valtaosa koululaisista kannattaa boikottiajatusta ja yli puolet aikoo itse osallistua siihen. Käytännössä oppilaat lakkoilisivat päivän viikossa.

Kaikki suunnitelmat tosin menevät uusiksi, jos Kiina turvautuu voimakeinoihin.

Lue lisää: