Siirtyminen siviilihallintoon on nyt virallisesti alkanut – perustuslaillinen julistus allekirjoitettiin Sudanissa

Uusi sopimus on saanut mielenosoittajat juhlimaan kaduille.

Sudan
Sopimus vallanjaosta tehtiin Khartoumissa 17. elokuuta.
Sudanin sotilasneuvoston kenraali Abdel Fattah al-Burhan ja oppositioryhmittymän johtaja Ahmad Rabie tuulettavat uuden julistuksen allekijoittamisen jälkeen. Ebrahim Hamid / AFP

Sudanin sotilasneuvosto ja oppositioryhmittymä ovat lauantaina allekirjoittaneet perustuslaillisen julistuksen, joka sisältää lopullisen sopimuksen vallanjaosta.

Sopimuksen allekirjoittaminen aloittaa virallisesti siirtymäajan kohti siviilihallintoa ja virallistaa väliaikaishallinnon syntymisen. Väliaikaishallinto kestää reilut kolme vuotta, minkä jälkeen maassa pidetään vaalit.

Paikalla julistuksen allekirjoittamistilaisuudessa pääkaupungissa Khartumissa oli sotilasneuvoston ja opposition edustajia sekä valtionjohtoa muun muassa Etiopiasta ja Egyptistä.

Näin väliaikaishallinto muodostetaan

Lauantaina allekirjoitettu julistus pohjautuu vallanjakosopimukseen, joka allekirjoitettiin jo heinäkuun puolivälissä.

Julistuksen mukaan valtaa Sudanissa pitää 11-henkinen siirtymäkauden neuvosto, johon kuuluu viisi edustajaa oppositioryhmittymä FFC:stä ja viisi edustajaa sotilasneuvostosta. Lisäksi neuvostoon valitaan yksi molempien osapuolten hyväksymä siviilijäsen.

Ensimmäiset 21 kuukautta neuvostoa johtaa sotilasedustaja, seuraavat 18 kuukautta oppositiodustaja.

Atbarasta junalla Khartoumiin saapuneet ihmiset juhlivat perustuslaillisen julistuksen voimaanastumista 17. elokuuta.
Atbarasta junalla Khartoumiin saapuneet ihmiset juhlivat perustuslaillisen julistuksen voimaanastumista 17. elokuuta. Jo kahdeksan kuukautta kestäneet protestit alkoivat Atbaran kaupungissa joulukuussa.Ahmed Mustafa / AFP

Neuvoston jäsenet nimitetään sunnuntaina, jolloin tällä hetkellä valtaa pitävä sotilasjuntta virallisesti luopuu vallasta. Sudanin oppositioryhmittymän johto nimitti jo torstaina pääministeriehdokkaaksi entisen YK-virkamiehen ja ekonomistin Abdalla Hamdokin.

Tänään allekirjoitettuun sopimukseen kuuluu myös aktivistien nimittämä kabinetin ja 300-jäsenisen lakeja säätävän parlamentin perustaminen kolmen kuukauden sisällä.

Sopimuksen yksityiskohdista on neuvoteltu kuukausitolkulla. Afrikan unioni ja Etiopia ovat olleet välittäjinä neuvotteluissa.

Kuukausien myllerryksen tulos

Sudan on ollut jo pitkään kovassa myllerryksessä, ja demokratiaa vaatineissa protesteissa on kuollut satoja ihmisiä. Alun perin kansat lähtivät kaduille jo joulukuussa, kun hallitus päätti kolminkertaistaa leivän hinnan.

Huhtikuussa Sudanin armeija syrjäytti maata kolme vuosikymmentä kovilla otteilla hallinneen Omar al-Bashirin. Sittemmin mielenosoittajat ovat vaatineet vallan siirtämistä siviileille.

Pelkästään kesäkuun alussa yli 150 mielenosoittajaa kuoli, kun sotilaat tukahduttivat mielenosoituksen pääkaupungissa Khartumissa puolustusministeriön edessä.

Oppositiojohtajat ovat korostaneet, että vallan väärinkäytökset viime kuukausien aikana on tutkittava perinpohjin.

Julistuksen allekirjoittaminen on saanut kansalaiset kaduille juhlimaan uutta askelta. Darfurin kapinallisjoukot ovat kuitenkin kritisoineet sopimusta ja sanoneet, että uudesta sopimuksesta puuttuvat pääkohdat lopullisen rauhan saavuttamiseksi.

Lue lisää:

Yle Sudanissa: Alaa Salahista tuli Sudanin kansannousun symboli – nyt häntä vainotaan, mutta hän ei suostu pelkäämään

Yle Sudanissa: Naisille presidentin ero ei riitä – seuraavaksi he haluavat murskata miesten ylivallan

Kolme kysymystä Sudanista: Internet palautettiin ja videot raakuuksista leviävät – Keskeistä on, miten valta jakautuu

Lähteet: AFP, AP, Reuters