The Sunday Times: Salaisten asiakirjojen mukaan Britanniaa uhkaa pula lääkkeistä, ruuasta ja polttoaineesta, jos sopimukseton brexit toteutuu

Telegraphin mukaan pääministeri Johnson matkustaa ensi viikolla uhittelemaan Ranskaa ja Saksaa sopimuksettomalla brexitillä.

Brexit
Boris Johnson
Britannian pääministerin Boris Johnsonin on määrä matkustaa Ranskaan ja Saksaan ensi viikolla.James Veysey / AOP

Britanniaa uhkaa pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä, mikäli se eroaa EU:sta ilman sopimusta, kertovat The Sunday Timesin (siirryt toiseen palveluun) näkemät hallituksen salaiset asiakirjat. Lisäksi ongelmia tuovat jumittuvat satamat sekä niin sanottu kova raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä.

The Timesin mukaan asiakirjoihin on kerätty todennäköisimmät ongelmat, joita sopimukseton brexit toisi tullessaan.

– Hallituksen virkailijoiden kokoamat, koodinimellä Yellowhammer (keltasirkku) kulkevat, asiakirjat tarjoavat harvinaisen vilkaisun hallituksen salamyhkäisiin toimiin välttää maan infrastruktuurin katastrofaalinen romahtaminen, The Times kirjoittaa.

Lehden mukaan asiakirjoilla on korkean tason turvallisuusluokitus.

Asiakirjojen mukaan jopa 85 prosenttia Englannista Ranskaan matkaavista rekoista ei ole välttämättä valmiina Ranskan tulleihin. Voisi kestää jopa kolme kuukautta ennen kuin liikennettä saataisin sujuvammaksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Brittihallitus uskoo myös, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajasta tulee niin sanottu kova raja.

Britannian EU-eron myötä Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisestä rajasta tulee EU:n ulkoraja.

Tähän asti tavarat ja palvelut ovat kulkeneet kahden EU-maan välillä ilman rajoituksia, mutta jos Britannia eroaa EU:sta ilman kattavaa kauppasopimusta, tilanne muuttuu.

– Silloin Pohjois-Irlanti ei olisi enää osa EU:n sisämarkkinoita eikä tulliliittoa, vaan tullimuodollisuudet tarkastuksineen on toteutettava, Eurooppaoikeuden professori Jukka Snell Turun yliopistosta sanoi Ylelle helmikuussa.

Johnson lähtee uhittelemaan Ranskalle ja Saksalle

Britannian pääministerin Boris Johnsonin on määrä kertoa ensi viikolla Ranskan presidentille Emmanuel Macronille ja Saksan liittokanslerille Angela Merkelille, että brittiparlamentti ei voi estää Britannian EU-eroa, kertoo uutistoimisto Reuters siteeraten The Sunday Telegraph -sanomalehteä.

– Tällä viikolla Johnson matkustaa Saksaan ja Ranskaan vakuuttaakseen Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin siitä, että parlamentti ei voi estää brexitiä, Telegraph kirjoittaa.

Lehden mukaan Johnsonin odotetaan kertovan Merkelille ja Macronille, että heillä on kaksi kuukautta aikaa saada aikaan sopimus, joka kelpaa Britannian hallitukselle ja parlamentille tai Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta lokakuun viimeisenä päivänä.

Oppositio haluaa äänestyksen hallituksen luottamuksesta

Samaan aikaan sopimuksetonta EU-eroa vastustava oppositio yrittää kiivaasti löytää toimintatavan, jolla lokakuun lopussa häämöttävä sopimukseton ero saataisiin estettyä.

Opposition riveissä tehdään suunnitelmaa, jolla sopimukseton ero voitaisiin estää. Aikaa suunnitelman toteuttamiselle on hyvin vähän, joten ratkaisuja olisi saatava aikaan nopeasti.

Oppositiota johtava työväenpuolue haluaa, että parlamentti äänestää hallituksen luottamuksesta heti kun se palaa lomalta syyskuun alussa.

Jos epäluottamuslause menee läpi ja hallitus kaatuu, opposition on määrä synnyttää pikaisesti hätätilahallitus estämään sopimuksettoman EU-eron.

Lue myös:

Britannian brexitiä vastustava oppositio kokoaa hätätilahallitusta – Kompastuskivenä kiista pääministeristä(17.8.)

Irlannin pääministeri patistaa Britanniaa ja EU:ta keskustelemaan tulevaisuudesta: Neuvotelkaa erikoisjärjestelystä ennen lokakuun loppua(7.8.)

Brittihallitukselta yli kahden miljardin lisätuki sopimuksettomaan brexitiin varautumiseen – Työväenpuolue: "Vastenmielistä rahojen tuhlaamista"(1.8.)