Hääjuhlassa tapahtunut räjähdys surmasi yli 60 Afganistanissa

Terroristijärjestö Isis sanoo tehneensä iskun.

Afganistan
Hääjuhlissa tapahtuneessa räjähdyksessä loukkaantunutta miestä kiidätettiin sairaalaan Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa lauantaina.
Hääjuhlissa tapahtuneessa räjähdyksessä loukkaantunutta miestä kiidätettiin sairaalaan Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa lauantaina.JAWAD JALALI / EPA

Afganistanissa ainakin 63 ihmistä on kuollut ja 182 loukkaantunut hääjuhlissa tapahtuneessa räjähdyksessä, kertoo maan sisäministeriö.

Räjähdys tapahtui hotellissa maan pääkaupungissa Kabulissa myöhään lauantaina. Häät järjestettiin Afganistanissa vähemmistöön kuuluvien shiiamuslimien asuinalueella..

Terroristijärjestö Isis sanoo tiedotteessaan tehneensä iskun.

Afganistanin suurin terroristiryhmittymä Taliban ehti jo aiemmin kiistää osallisuutensa.

Perjantaina pakistanilaisessa moskeijassa tapahtui räjähdys, joka surmasi Taliban-johtaja Haibatullah Akhundzadan veljen.

Maan sisäministeriön edustaja Nasrat Rahimi kertoi Kabulin räjähdyksen tapahtuneen kaupungin länsiosassa sijaitsevassa hääjuhlille tarkoitetussa tapahtumapaikassa ennen iltayhtätoista paikallista aikaa. Hän jakoi Facebookissa kuvia, joissa näytti olevan useita ruumiita ruokailutilan sisällä.

Afgaanihäät ovat suuria ja raikuvia juhlia, joissa on satoja ja usein jopa tuhansia vieraita juhlimassa teollisen kokoluokan häähalleissa. Miehet on usein erotettu juhlatiloissa naisista ja lapsista.

Häissä ollut Mohammed Farhag oli ollut juuri naisten alueella, kun hän kuuli valtavan räjähdyksen miesten puolelta.

– Kaikki juoksivat ulos huutaen ja itkien, hän kertoi.

– Noin 20 minuutin ajan koko juhlapaikka oli täynnä savua. Melkein kaikki miesten alueella olleet ovat joko kuolleita tai loukkaantuneita. Nyt, kaksi tuntia räjähdyksen jälkeen, hallista viedään edelleen ruumiita pois, hän jatkoi.

Hallinnon edustajan Feroz Basharin mukaan räjähdys oli "selvä merkki siitä, etteivät terroristit voi nähdä afgaanien osoittavan onnellisuuttaan".

– Heitä ei saa kumartamaan tappamalla heitä. Illan iskun tekijät laitetaan vastuuseen, hän kertoi Twitterissä aiemmin.

Yhdysvaltojen ja Talibanin odotetaan pääsevän sopimukseen

Odotukset Yhdysvaltojen ja Talibanin välisestä sopimuksesta ovat kasvaneet viime aikoina. Osapuolten odotetaan allekirjoittavan lähiaikoina sopimus, jonka myötä yhdysvaltalaisjoukot alkaisivat vetäytyä Afganistanista.

Vastineeksi kapinalliset antaisivat lukuisia turvatakeita. Yhdysvallat on muun muassa vaatinut kapinallisia takaamaan, ettei Afganistanista tulisi enää turvapaikkaa terroristijärjestöille.

Yhdysvalloilla on maassa edelleen noin 14 000 sotilasta melkein kahden vuosikymmenen mittaisen, pattitilanteeseen ajautuneen sodan vuoksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut presidenttiytensä alusta saakka, että hän haluaa joukot pois Afganistanista. Yhdysvallat on laittanut Afganistanin sotilasoperaatioihin ja jälleenrakentamiseen yli biljoona dollaria vuoden 2001 jälkeen.

18.8. klo 7.00 Uutista täydennetty uhriluvun osalta ja korjattu triljoona dollaria biljoonaksi.

18.8. klo 13.23. Isis ilmoittaa syyllisyydestään.

Lähteet: Reuters, AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus