Simpukka siivoaa merestä mikromuovia, ravinteita ja myrkkyjä – "Simpukka on meren supersuodatin"

Tutkijat haaveilevat siitä, että simpukoita voisi käyttää merten puhdistamiseksi mikromuoveista.

Itämeri
Sinisimpukka.
Mats Westerbom

Simpukat ovat paitsi herkullinen ruoka myös tehokas väline taistelussa merten saastumista vastaan. Simpukka nimittäin imuroi meren pohjasta kasviplanktonia ruoakseen. Samalla mukaan tarttuu mikromuovia, hyönteismyrkkyjä ja muita saasteita.

– Simpukka on meren supersuodatin, joka suodattaa jopa 25 litraa vettä päivässä, meribiologi Leila Meistertzheim sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Meistertzheim johtaa ranskalaisen Tara Ocean (siirryt toiseen palveluun) -säätiön tekemää tutkimusta, jossa mitataan Thamesin, Elben ja Seinen jokisuiden tilaa simpukoiden avulla.

Kalaverkkoihin asetetut simpukat ovat vedessä noin kuukauden, minkä jälkeen tutkijat pilkkovat simpukat ja analysoivat, mitä kaikkia kemiallisia aineita ne pitävät sisällään.

Tutkijat haaveilevat siitä, että simpukoita voisi käyttää merten puhdistamiseksi mikromuoveista. Muiden saasteiden kohdalla simpukat ovat jo täydessä työn touhussa.

– Simpukoita ja ostereita käytetään esimerkiksi hyönteismyrkkyjen poistamiseksi merestä, Meistertzheim sanoo.

Simpukat kierrättävät ravinteita

Maatalouden ja teollisuuden jätteet aiheuttavat vesistöjen rehevöitymistä. Esimerkiksi monet lannoitteet ja pesuaineet sisältävät runsaasti fosfaatteja, nitraatteja ja muita ravinteita, jotka lisäävät levien kasvua. Tämä vähentää veden happipitoisuutta ja horjuttaa ekosysteemiä.

Simpukat käyttävät leviä ravinnokseen ja kierrättävät näin haitallisia ravinteita. Tätä kierrätystä kokeillaan parhaillaan Baltic Blue Growth (siirryt toiseen palveluun)-nimisessä tutkimushankkeessa Itämerellä. Tutkimusta tehdään Ruotsissa, Tanskassa ja Baltian maissa, joissa simpukoita kasvatetaan muun muassa kalojen, sikojen ja siipikarjan rehuksi.

– Rehevöityminen on Itämeren suurin ja polttavin ongelma ja simpukat voivat olla osa ratkaisua, sanoo hankkeen johtaja Lena Tasse.

Mikromuovista riesaa elintarvikkeissa

Elintarviketeollisuudella on tarkat määräykset kaupoissa myytäville simpukoille. Merten puhdistamiseen käytettyjä simpukoita ei voi käyttää ihmisen ravintona.

Vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan Britannian rannikolta kerätyt simpukat sisälsivät 70 muovipalasta 100 grammaa kohti.

Leila Meistertzheimin mukaan kaupassa myytäviä simpukoita voi silti edelleen syödä huoletta.

– Yksi annos simpukoita ei välttämättä ole sen pahempi kuin muoviin kääritty hampurilainen.

WWF:n tuoreen raportin mukaan ihmiset saavat ruoan mukana viisi grammaa mikromuovia viikossa, mikä on noin luottokortin verran.

Lue aiheesta lisää:

Ovatko nämä kuvat todella Suomen vesiltä? Kyllä ovat, ja ne kertovat ilosanomaa Itämeren pohjasta: kaikki ei ole vielä mennyttä

Muumit haluavat kerätä miljoona euroa Itämeren suojeluun – Viime kesän kaltaiset sinilevämäärät ovat mahdollisia myös tänä kesänä

Tutkijat löysivät runsaasti mikromuovia Arktiksen lumesta – "Sitä kulkeutuu kaikkialle tuulen mukana"