Hongkongin jättimielenosoitus on sujunut toistaiseksi rauhallisesti – Sateenvarjomeri kertoo satatuhatpäisestä väkijoukosta

Mielenosoitukselle on saatu lupa Hongkongin viranomaisilta, mutta väkijoukon pitäisi pysytellä paikallaan.

Ulkomaat
Mielenosoittajajoukko Hongkongin Victoria Parkissa 18.8.
Mielenosoittajajoukko Hongkongin Victoria Parkissa 18.8. Jerome Favre / EPA

Hongkongissa valtava väkijoukko kerääntyi jälleen sunnuntaina osoittamaan mieltään demokratian puolesta. Kuvista nähdään horisonttiin saakka ulottuva ihmismassa, jossa kaikki ovat suojautuneet sateenvarjojen alle. Hongkongissa on koko päivän satanut vettä.

– Haluamme äänioikeuden, Ylen paikalla oleva toimittaja Mika Mäkeläinen tviittasi Victoria Parkin puistoalueelle kokoontuneiden mielenosoittajien huutaneen.

Hongkongin viranomaiset antoivat luvan mielenosoituksen järjestäjälle, ihmisoikeusjärjestö Civil Human Rights Frontille luvan osoittaa mieltään vain puistoalueella.

Järjestäjät ovat jo ennen mielenosoitusta pohtineet, mahtuuko valtava väkijoukko puistoon. Järjestö oli anonut, että väkijoukko voisi marssia rantakatuja pitkin Causewayn kaupunginosan kautta Hongkongin kaupalliseen keskustaan. Viranomaiset eivät antaneet tähän lupaa.

Tapahtumia seuraava South China Morning Post -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi alkuillasta, että mielenosoituksen väriin, mustaan, pukeutuneet ihmiset ovat kuitenkin lähteneet kävelemään pois Victoria Parkista kohti Centralia. Mielenosoittajat huutelevat silloin tällöin iskulauseita, mutta tunnelma on rauhallinen.

Victoria Parkin, Causewayn ja Centralin alueet sateliittikuvassa
Google Maps

Illan tullen väkijoukko puistossa ja sitä ympäröivillä pääteillä on jo hieman alkanut harventua. Myös Hongkongin liikenne on saatu osin kulkemaan uudellleen. Mielenosoituksen järjestäjä kertoi South China Morning Postille iltayhdeksän jälkeen paikallista aikaa, että virallinen mielenosoitus on päättynyt.

Ylen toimittaja Mika Mäkeläinen kertoi aiemmin päivällä tilanteen pysyneen rauhallisena, vaikka paikalla oli ainakin satoja tuhansia ihmisiä, järjestäjän mukaan jopa 1,7 miljoonaa mielenosoittajaa. Mielenosoittajat eivät olleet varustautuneet väkivaltaisuuksiin, eikä poliisejakaan näkynyt katukuvassa.

Aiemmin poliisit ovat käyttäneet mielenosoittajia vastaan kumiluoteja, kyynelkaasua ja pippurisumutetta.

Hongkongin kiinalaismieliset viranomaiset ja manner-Kiinan johto ovat kovasanaisesti vaatineet, että mielenosoittajien on noudatettava määräyksiä ja pidettävä tapahtumat rauhanomaisina.

Mielenosoittajat vastustavat lakia, jonka mukaan Hongkongissa kiinni otetut, rikoksista epäillyt henkilöt voitaisiin viedä manneer-Kiinaan tuomittaviksi. Tästä laista on periaatteessa jo luovuttu, mutta mielenosoittajat vaativat, että asia ilmaistaisiin yksiselitteisesti. Väki vaatii myös Hongkongin demokratian turvaamista.

Lue lisää:

Yle Hongkongissa: Opettajat osoittavat mieltään – "Älkää ampuko oppilaitamme"

Lähteet: AFP, AP, Reuters