Turun terrori-iskun vuosipäivää muistettiin mielenilmauksin

Terrori-iskusta on kulunut kaksi vuotta.

mielenosoitukset
Kynttilöitä ja kukkia Turun kauppatorilla puukotusten uhrien muistoksi elokuussa 2017.
Kynttilöitä ja kukkia Turun kauppatorilla Turun terrori-iskun jälkeen elokuussa vuonna 2017.Johanna Manu / Yle

Turun kaduilla marssivat sunnuntaina ainakin kansallismieliset ja äärioikeistolaisia ryhmiä vastustavat mielenosoittajat, kun kaupunkiin kohdistuneesta terrori-iskusta tuli kuluneeksi kaksi vuotta.

Puolen päivän aikaan Turun Vähätorilta lähti matkaan Kansallismielisten liittouma -yhdistyksen 188 Kukkavirta -kulkue, joka ryhmittyi Aurajoen molemmille puolille.

Kansallismielisten liittouma kertoo olevansa kansallismielisten ja isänmaallisten henkilöiden yhteistyöjärjestö. Viime vuonna sen vastaavassa Kukkavirta-tapahtumassa oli läsnä muun muassa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä.

Kukkavirta-kulkueessa oli mukana arviolta 250 osallistujaa. Osallistujat pitivät Aurajoen rannassa hiljaisen hetken, minkä jälkeen perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila piti puheen. Puheessaan hän vetosi Turun kaupunkia kunnioittamaan Turun terrori-iskun uhreja ja valaisemaan Turun Kirjastosillan Suomen lipun väreillä jokaisena tulevana elokuun 18. päivänä.

Kukkavirta-kulkue
Kukkavirta-kulkue lähti liikkeelle Turun Vähätorilta.Andy Ödman / Yle
Kukkavirta 188 -kulkue
Kukkavirta-kulkue laski kukkia Aurajokeen.Andy Ödman / Yle

Vastamielenilmaus keräsi tuplasti osanottajia

Protestina 188 Kukkavirta -kulkueelle Turussa järjestettiin myös Turku ilman natseja -vastamielenosoitus. Turku ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjät vastustavat äärioikeistolaisia ryhmittymiä ja kokevat niiden käyttävän terrori-iskun muistopäivää hyväksi agendansa edistämiseen.

Puolalanpuistosta matkaan lähteneeseen mielenilmaukseen kokoontui arviolta noin 500 osallistujaa.

Kulkue marssi rumpujen ja “Ei natseja Turkuun, ei natseja minnekään” -huutojen saattelemana Puolalanpuistosta Vanhalle Suurtorille, jossa oli puheita ja muuta ohjelmaa.

Turku ilman natseja -mielenilmaus
Turku ilman natseja -mielenilmaukseen osallistui noin 500 ihmistä.Paula Collin / Yle
Turku ilman natseja -mielenilmaus
Mielenilmaus päättyi Vanhalle Suurtorille.Paula Collin / Yle

Lounais-Suomen poliisi valvoi mielenilmauksia näkyvästi. Sekä 188 Kukkavirta -kulkueen että vastamielenilmauksen mukana kulki runsaasti poliiseja autoilla, moottoripyörillä ja jalan. Aurajoen rannalla marssivia mielenosoittajia valvoi myös venepoliisi.