Hyppää sisältöön

Villien afrikannorsujen vieminen eläintarhoihin halutaan kieltää

Asiaa vie eteenpäin maailmanlaajuinen villieläinten kauppaa sääntelevä kokous. Asian käsittely on vielä kesken.

WWF:n mukaan afrikannorsujen määrä on romahtanut kymmenessä vuodessa yli 110 000:lla yksilöllä. Kuva: Dai Kurokawa / EPA

Luonnosta kiinniotettujen afrikannorsujen vieminen eläintarhoihin halutaan kieltää. Asiaa vie eteenpäin maailmanlaajuinen villieläinten kauppaa sääntelevä kokous.

Kokouksessa läsnä olleet maat äänestivät asiasta Genevessä sunnuntaina. Enemmistö maista äänesti kiellon puolesta, mutta asian käsittely on vielä kesken.

Äänestyksessä 46 maata kannatti ehdotusta, 18 vastusti ja 19 pidättäytyi äänestämästä. Kielto vaatii vielä kaikkien kokoukseen osallistuneiden maiden hyväksynnän ennen kuin voi se voi tulla voimaan. Kokous jatkuu elokuun 28:een saakka. Lauantaina alkaneeseen tapaamiseen osallistuu AFP:n mukaan tuhansia luonnonsuojelijoita ja päättäjiä yli 180:stä maasta.

Eläinten oikeuksia puolustavat järjestöt ovat arvostelleet villinorsujen pitämistä vankeuden kaltaisissa olosuhteissa julmaksi. Järjestöt uskovat, että kielto suojelisi lukuisia norsuja.

– Päätös säästää lukemattomia norsuja siltä, että ne revittäisiin irti perheistään villistä luonnosta ja pakotettaisiin viettämään koko elämänsä vangittuina eläintarhojen ala-arvoisissa olosuhteissa, Humane Society International -järjestön villieläinasiantuntija Iris Ho totesi.

Järjestön mukaan esimerkiksi Zimbabwe on ottanut kiinni ja vienyt yli 100 norsunpoikasta kiinalaisiin eläintarhoihin vuodesta 2012 lähtien.

World Animal Protection -järjestön edustaja Cassandra Koenen puolestaan totesi, että päätös olisi valtava askel oikeaan suuntaan.

– Alustava päätös on valtava tunnustus sille asialle, että norsut eivät kuulu viihdeteollisuuteen, Koenen totesi tiedotteessa.

Kanta romahtanut

Tarkkaan ottaen äänestyksessä käsiteltiin sitä, että villejä afrikannorsuja saisi jatkossa ottaa kiinni vain siinä tapauksessa, että niitä on tarkoitus pitää suojelualueilla luonnollisissa elinympäristöissään. Jos käytäntö tulee voimaan, samalla loppuisi villinorsujen vieminen eläintarhoihin tai muihin viihdekeskittymiin.

Norsut ovat jo pitkään olleet kaiken kaupankäynnin ulkopuolella Afrikan mantereen länsi-, keski- ja itäosissa. Afrikan eteläosissa elävien norsujen kiinniottaminen on kuitenkin ollut osittain sallittua.

Vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan afrikannorsuja on jäljellä noin 415 000 yksilöä, kertoo WWF. Järjestön mukaan norsujen määrä on romahtanut vuosikymmenessä yli 110 000 yksilöllä. Kanta on pienentynyt muun muassa salametsästyksen takia.