1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Luonnontieteellisen museon raunioista löytyy vieläkin näyttelyesineitä Kokkolassa: nisäkkäiden pääkalloja, koralleja ja kiviä

Tammikuun tulipalossa osin tuhoutuneen museon raunioissa tehdään jälkiraivausta vielä syksyn ajan.

Kuva: Heini Holopainen / Yle

Kokkolassa luonnontieteellisen museon raunioista on löydetty kesällä vielä kulttuurihistoriallisestikin arvokkaita näyttelyesineitä, jotka pystytään pelastamaan.

Tuli tuhosi tammikuun lopulla puolet valtakunnallisesti arvokkaasta luonnontieteellisestä museosta. Valtaosa museon kokoelmista saatiin pelastettua ja vanhasta museorakennuksesta jäi jäljelle hirsikehikko.

Palon jälkien siivous- ja raivaustöissä on löytynyt muun maussa Veikko Salkion luontokokoelmaan kuuluvia nisäkkäiden pääkalloja sekä lisäksi myös kivinäytteitä ja koralleja.

Ainakin pyyntirautoja toivotaan löytyvän vielä romahtaneiden katon osien alta. Löydöt eivät olleet yllätys, niiden hyvä kunto kylläkin.

– Sahanpurun seasta kaivettiin kiviä ja pikkunisäkkäiden pääkalloja, jotka ovat olleet muovipusseihin tiivisti suljettuna. Yllättävän hyvin ne olivat säilyneet, kertoo Kiepin museopedagogi Mari Mäenpää.

K. H. Renlundin maakuntamuseon työntekijät seuraavat siivoustöitä tiiviisti, että kaikki kulttuurihistoriallisesti arvokas saadaan pelastettua. Raivauksen jälkeen päästään vasta tutkimaan, millaisia vaurioita rakennukseen on palon ja sammutustöiden jäljiltä tullut, ja miten ne ovat korjattavissa.

Syyskuussa suunnitellaan, miten palossa tuhoutuneet osat rakennetaan eli yläpohja, osa seinistä ja vesikatto.

Ainakin osa hiiltyneistä hirsistä voitaneen entisöidä. Museorakennus on tarkoitus peruskorjata ensi vuoden aikana.

Rakennus on suojeltu asemakaavassa ja sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä.

Korjattu rakennus paljastetaan täysin valmiina

Syksyn aikana perustetaan myös suunnitteluryhmä, joka on erikoistunut kulttuurihistoriallisesti tärkeiden palokorjausten tekemiseen

Kaupunkilaiselle työn tulos paljastetaan vasta loppumetreillä.

– Sääsuoja pysyy Kiepin päällä rakennustöiden ajan. Kaupunkilaiset pääsevät näkemään korjatun Kiepin vasta kun se on valmis, kertoo rakennuspäällikkö Veli-Matti Isoaho.

Valtaosa luonnontieteellisen museon kokoelmista saatiin palossa talteen ja ne ovat nyt väliaikaistiloissa Ventuskartanossa.

– Esineiden puhdistustyö on jo pitkällä ja se kestää vielä muutaman kuukauden. Eläinten sarvet teettävät vielä töitä. Ne ovat nokisimpia ja niiden kunto arvioidaan myöhemmin. Katsotaan, pitääkö joitain poistaa kokoelmista, pohtii museopedagogi Mäenpää.