Hyppää sisältöön

Venäjän matkailuasiantuntija: Ruplan kurssi vaikuttaa viisumivaatimuksia enemmän venäläisten matkailuun

Venäjän matkailuasiantuntijan mielestä venäläisten matkailuinnostus Suomeen on jatkossakin enemmän yhteydessä ruplan kurssin kehittymiseen kuin viisumivaatimuksiin.

Suomen päätös kiristää viisumivaatimuksia on saanut venäläiset hakemaan viisumeja ruuhkaksi asti. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Venäjän matkailuasiantuntija uskoo venäläisten viisumiruuhkien jäävän lyhytaikaisiksi.

Tutkimus- ja analysointikeskus TAKin toimitusjohtaja Pasi Nurkka uskoo, että monet ovat varmuuden vuoksi lähteneet hakemaan viisumia ennen kuin muutos astuu voimaan.

Suomen päätös kiristää viisumivaatimuksia on aiheuttanut erityisesti Pietarissa viisuminhakutulvan.

– Suurin syy ryntäykseen on mielestäni epävarmuus siitä, onko jatkossa viisumin saanti vaikeampaa, Nurkka arvioi.

Nurkka uskoo, että matkailijamääriin vaikuttavat jatkossakin viisumikriteerejä enemmän ruplan kurssikehitys ja tullisäännöissä tapahtuvat muutokset.

Venäjän matkailuasiantuntija uskoo, että venäläisten halu matkustaa Suomeen on vahvasti sidoksissa ruplan kurssin kehittymiseen. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Viro saa lisää venäläismatkailijoita

Venäläisten ostosmatkakohteena Suomi kilpailee Viron kanssa, mutta lomamatkakohteena kaikkien muiden maailman maiden kanssa. Viroa on pidetty uhkana ja vaarallisena kilpailijana Suomelle venäläisten matkakohteena. Viron hintataso on edullisempi, siellä on paljon venäjää puhuvaa väestöä ja se on jopa lähempänä Pietaria kuin Suomi.

– Venäjän ja Viron suhde on kuitenkin ollut kohtuullisen hankala, mikä on osaltaan todennäköisesti rajoittanut venäläisten matkailua Viroon. Tulevaisuudessa Viro tulee kuitenkin todennäköisesti kasvattamaan osuuttaan venäläismatkailijoista, Nurkka sanoo.

Pari Nurkan mielestä Suomella on matkailumaana parannettavaa erityisesti palvelutasossa, hinnoittelussa sekä markkinoinnissa.