Sysmä huomasi ison epäkohdan hyvinvointiyhtymän perussopimuksessa ja vaatii täytäntöönpanokieltoa

Sysmän kunnanjohtajan Marketta Kitkiöjoen mukaan uusi perussopimus vakiinnuttaa käytännön, jossa pienempien kuntien maksuosuudet voivat määräytyä epäoikeudenmukaisesti.

kuntayhtymät
Ambulanssi.
Sysmän kunnan mukaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän uusi perussopimus mahdollistaa sen, että esimerkiksi ensihoidon maksuosuudet voivat määräytyä kuntien kesken epäoikeudenmukaisesti. Arkistokuva.Petri Lassheikki / Yle

Sysmän kunta on valittanut hallinto-oikeuteen Asikkalan, Hollolan ja Orimattilan valtuustojen päätöksestä koskien Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän perussopimusta. Valituksen mukaan hykyn uuden perussopimuksen ulkopuolelle on jätetty olennaisia asioita, kuten ensihoidon maksuosuuden määräytymisperusteet.

Sysmä katsoo, että ensihoidon kustannuksia on jo nyt jaettu epäreilusti ja uusi perussopimus mahdollistaa epätasaisen jakautumisen vastakin. Sysmän kunta vaatii täytäntöönpanokieltoa uudelle perussopimukselle.

Sopimuksen muutoksen jälkeen yhtymässä ei ole enää yhtymävaltuustoa, vaan yhtymäkokous, jossa kunnat voivat tehdä suoremmin päätöksiä. Samalla Lahden määräysvalta kasvaa hyvinvointiyhtymässä.

Perussopimusta eivät hyväksyneet Heinolan, Iitin ja Sysmän valtuustot. Sopimus astui kuitenkin voimaan 1.8.2019, koska enemmistö kunnista puolsi sitä.

– Ihmettelen kovasti, miksi Päijät-Hämeen kunnat eivät ymmärtäneet tätä asiaa, mihin he suostuivat, toteaa Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

Sysmässä ensihoidon kustannukset ovat Suomen kalleimmat. Kitkiöjoen mukaan ensihoidon kustannustenjako on ollut jo valmiiksi epäoikeudenmukainen.

– Nyt haluttiin vielä perussopimuksen muutoksella vakiinnuttaa tämä käytäntö.

Kunnanjohtajan mukaan Lahden kaupunki voi jatkossa määritellä kunnille maksujen määräytymisperusteet, jotka eivät kohtele kuntia tasapuolisesti.

Orimattilan Pieski: kuntayhtymissä aina ristiriitoja

Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski ei aiemmin ole törmännyt vastaavaan tilanteeseen, jossa kunta valittaa muiden kuntien päätöksistä. Orimattilan valtuusto on hyväksynyt uuden perussopimuksen.

Pieskin mukaan valmisteluvaiheessa perussopimuksessa ei nähty mitään erityistä huomautettavaa. Luonnoksen katsoi muun muassa kuntaliiton juristi.

Kaupunginjohtaja muistuttaa, että kuntayhtymissä on ollut aina ristiriitoja kustannusten jakamisesta, ja jakotapoja on monia. Hänen mukaansa esimerkiksi pelastuslaitoksen kuntannustenjaossa on tehty alempi maksuluokka kahdelle kunnalle, joista toinen on Sysmä ja toinen Hollola.

– Tämä ei mielestäni perustu enää mihinkään. Se oli pelastuslaitoksen perustamisvaiheen kustannustenjako, joka on edelleen roikkunut mukana. Pitäisi ottaa koko repertuaari käsiin ja sitten ruveta käymään läpi, mitä näistä muutellaan, Pieski toteaa.

Pieski myös huomauttaa, että huolimatta aiempaa suuremmasta vallasta, Lahti tarvitsee muidenkin kuntien tukea eikä se voi sanella yksin päätöksiä.

Hallintojohtaja: yhtymäkokous voi aloittaa toimintansa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallintojohtaja Veli Penttilä ei näe täytäntöönpanokiellolle perusteita. Hänen mielestään yhtymäkokous voi aloittaa toimintansa.

Jos Sysmän valitus tutkitaan ja hyväksytään hallinto-oikeudessa, asia voidaan korjata.