Karhujen metsästys ja sorsastus alkavat – Kajaanissa metsälle lähtevät myös naiset ja nuoret

20. elokuuta on monelle kainuulaiselle metsästäjälle varsinainen juhlapäivä.

metsästys
Metsästyskoira kantaa sorsasaaliin suussaan isännälle.
Sorsastuskauden aloitus on monelle juhlapäivä Kainuussakin. (Arkistokuva)Päivi Annala / Yle

Vesilintujen ja karhujen metsästyskausi alkaa huomenna tiistaina 20. elokuuta.

Kainuuseen on myönnetty yhteensä 20 karhunpyyntilupaa, joista yksi Kajaanin Vuolijoelle. Kajaanissa päästään siis ensimmäistä kertaa vuosiin karhunkaatoon. Kajaanin riistanhoitoyhdistyksen väki on kuitenkin yhteisellä sopimuksella päättänyt, että karhumetsälle lähdetään vasta 1. syyskuuta.

– Tätä lupaa on toivottu Kajaaniin jo vuosia ja sen saaminen on metsästäjien omien havaintojen ansiota. Metsästäjien vapaaehtoiset havainnot ovat tärkeitä, sillä mikäli karhuista ei ole havaintoja, ei tule myöskään lupia, Kajaanin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Matti Kulju sanoo.

Kuljun mukaan Kainuussa vesilintujen ja varsinkin metsäkanalintujen metsästys ovat suosituimpia.

– Kyllä 20. elokuuta on monelle kainuulaiselle juhlapäivä ja metsälle lähdetään positiivisin mielin heti puoliltapäivin. Ja muistetaanhan myös se vastuullisuus, että käyttäydytään ja ollaan iloisia, kun metsälle mennään, Kulju muistuttaa.

Pelkästään Kajaanin riistanhoitoyhdistyksessä on 3 500 jäsentä. Kuljun mukaan mukana on koko ajan enemmän myös naisia ja nuoria. Kuljun mukaan Kajaanissa on tehty jo useamman vuoden ajan töitä nuorten metsästysinnon lisäämiseksi.

– Olemme halunneet tuoda ensikosketusta metsästykseen ja antaa nuorille mahdollisuuden metsästykseen. Ei se ensikosketus metsästykseen tule Kainuussakaan automaattisesti, vaikka niin välillä luullaankin, Kulju sanoo.

Myös metsästysporukoissa viihtyvien naisten määrä on lisääntynyt viime vuosina.

– Vielä 20 vuotta sitten naisia ei juuri metsällä nähty, mutta nyt metsästystutkintoja suorittaa koko ajan enemmän naisia. Se on kyllä hieno juttu, sillä se tuo paljon uutta väriä ja iloista menoa metsälle. Se on sitä tasa-arvoistumista, Kulju sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)