"Tietääkseni Yhdysvalloissa ei tehty vallankumousta" – Suomessa vieraileva Iranin ulkoministeri ei näe perusteita neuvonpidolle USA:n kanssa

Yhdysvallat on vetäytynyt vuonna 2015 solmitusta sopimuksesta, jonka tarkoituksena on estää Irania kehittämästä ydinase.

Iran
Mohammed Javad Zarif ja Sauli Niinistö Mäntyniemessä.
Mohammed Javad Zarif tapasi presidentti Sauli Niinistön Mäntyniemessä. Jarno Kuusinen / EPA

Suomessa vieraileva Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif ei näe juuri nyt perusteita Yhdysvaltain ja Iranin välisille neuvotteluille Iranin ydinsopimuksesta. Yhdysvallat on vetäytynyt vuonna 2015 solmitusta sopimuksesta, jonka tarkoituksena on estää Irania kehittämästä ydinasetta. Vastapalveluksena Iraniin kohdistuneita talouspakotteita on luvattu purkaa.

– Iran allekirjoitti ydinsopimuksen ja on noudattanut sitä siitä huolimatta, että Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta. Aika neuvotteluille on loppumassa, Zarif sanoi tiedotustilaisuudessa.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vetosi sen puolesta, että kaikki osapuolet jatkaisivat työtä ydinsopimuksen tulevaisuuden suhteen. Hänen mukaansa Suomi on valmis tekemään oman osansa. Iranin ulkoministeri luonnehti Suomea maansa vanhaksi ystäväksi.

Zarif suhtautuu neuvotteluihin Yhdysvaltain kanssa pessimistisesti.

– Neuvotteluille USA:n ja Iranin välillä pitäisi olla perusteet. Me emme irtisanoutuneet sopimuksesta. Se oli täydellinen sopimus, sillä hyvän sopimuksen merkki on se, ettei kukaan ole siihen täysin tyytyväinen. Sopimus on huono, jos yksi osapuoli on siihen täysin tyytyväinen Zarif sanoioi.

– Tietääkseni Yhdysvalloissa ei tehty vallankumousta, vaan siellä vaihtui hallitus. Edellisen hallituksen solmimien sopimusten pitäisi sitoa myös uutta hallitusta, Zarif totesi.

Pekka Haavisto ja Mohammed Javad Zarif.
Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif saapui Säätytalolle yhdessä ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa.Mauri Ratilainen / EPA

"Persianlahden täytyy olla turvallinen kaikille"

Jännitteet Persianlahdella ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti vetäytyvänsä Iranin ydinsopimuksesta. Lisäjännitteitä ovat tuoneet kesän aikana tehdyt laivojen pysäytykset niin Gibraltarilla kuin Persianlahdellakin.

– Iran on elintärkeä Persianlahden ja Hormuzinsalmen kannalta. Alueen täytyy olla turvallinen kaikille. Yhdysvallat käy taloussotaa ja sellaisen sodan kohteena ovat siviilit. Se estää muitakin maita solmimasta taloussuhteita Iranin kanssa, Zarif sanoi.

Yhdysvaltain hallinto ilmoitti elokuun alussa asettavansa propagandaministeriksi kutsumaansa Zarifia vastaan pakotteita.

Suomesta Zarif jatkaa matkaansa Ruotsiin ja Norjaan.

Lisää aiheesta:

Iranilainen öljytankkeri on lähtenyt Gibraltarilta – Matkalla kohti Kreikkaa

Yhdysvallat asetti pakotteita Iranin ulkoministerille – Trumpin hallinto kutsuu Zarifia "propagandaministeriksi"

Iran aikoo käynnistää raskasvesireaktorinsa uudelleen

Ranska pyrkii parantamaan Iranin ja lännen kiristyneitä välejä aktiivisella diplomatialla