1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nord Stream AG

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi puolalaisen ympäristöjärjestön valituksen: Nord Stream -maakaasuputkihankkeelle ei esteitä Suomessa

Putkella kuljetetaan maakaasua Venäjältä keskiseen Eurooppaan. Osa putkesta sijoitetaan Suomen talousvyöhykkeelle.

Nord Stream 2:n kaasuputki ja ventiili Lubminin rantautumispaikassa Greifswaldin ulkopuolella Saksassa. Kuva: Uwe Tautenhahn

Korkein hallinto-oikeus on tänään antamallaan ratkaisulla pitänyt voimassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen, jolla venäläinen Nord Stream 2 AG voi sijoittaa kaksi maakaasuputkea Suomen talousvyöhykkeelle.

Putken on tarkoitus kuljettaa maakaasua Venäjältä keskiseen Eurooppaan. Putken pituus Itämerellä Venäjältä Saksaan on yhteensä 1 200 kilometriä, joista Suomessa 374 kilometriä.

Kuva: Leena Luotio / Yle

Puolaan rekisteröity ympäristöjärjestö Client Earth Prawnicy dla Ziemi valitti aluehallintoviraston päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen, joka ei tutkinut valitusta. Hallinto-oikeus katsoi, että järjestön sääntöjen mukainen toiminta-alue ei kattanut Suomen talousvyöhykettä.

KHO tutki järjestön valituksen välittömästi. Suomen talousvyöhykettä koskeva kaasuputkihankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely oli toteutettu kansainvälisten sopimusten ja Suomen lainsäädännön mukaisesti, KHO toteaa päätöksessään.

Venäläisen Gazpromin kaasuputkihankkeen (siirryt toiseen palveluun) on määrä valmistua vuoden 2019 lopulla.

Maakaasuputki on herättänyt keskustelua muun muassa siitä, lisääkö se EU:n riippuvuutta Venäjän kaasusta.

Lue lisää:

Nord Stream 2 saattaa viivästyä Tanskan takia, mutta Eurooppa tarvitsee Venäjän kaasua politiikasta huolimatta – mistä kaasusodassa on kyse?

Kiistanalaisen Nord Stream 2 -maakaasuputken asentaminen alkoi Suomenlahdella

Suomi antoi luvan Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamiselle