Mies kuoli huippunopeustapahtumassa – Onnettomuustutkintakeskus ei tutki onnettomuutta: "Kyseessä on extreme-laji"

Otkes ei yleensä tutki onnettomuuksia, joiden selvittämisellä ei ole yksittäistapauksia yleisempää merkitystä turvallisuudelle.

onnettomuustutkinta
Lappeenrannan lentokenttä kuvattuna 18. elokuuta.
Huippunopeustapahtuma järjestettiin Lappeenrannan lentokentällä sunnuntaina 18. elokuuta.Lauri Heino / Lehtikuva

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) ei aloita tutkintaa huippunopeustapahtumassa sattuneesta onnettomuudesta.

Vuonna 1988 syntynyt mies kuoli Lappeenrannassa sunnuntaina. Hän oli ollut tapahtumassa kokeilemassa auton kiihtyvyyttä.

Hidastamisvaiheessa auto oli heittelehtinyt ja ajautunut sivuun nurmialueelle. Auto oli kierähtänyt monta kertaa katon kautta ympäri. Nopeutta oli onnettomuushetkellä noin 300 kilometriä tunnissa.

Otkes ei yleensä tutki onnettomuuksia, joiden selvittämisellä ei ole yksittäistapauksia yleisempää merkitystä turvallisuudelle.

– Kyseessä on extreme-laji. Jos toimitsijoille tai yleisölle olisi sattunut jotain, tilanne olisi toinen, Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi toteaa.

Poliisi ei epäile asiassa rikosta. Asian käsittely jatkuu kuolemansyyn tutkintana.

FHRA: Pitäisi tutkia

Ajoneuvoharrastajien kattojärjestön Finnish Hot Road Associationin (FHRA) toimitusjohtaja Leo Laurell pettyi Otkesin päätökseen.

– Nämä ovat niin harvinaisia ja saavat ison huomion. Harrastajia on paljon. Yleisen turvallisuuden lisäämiseksi ja väärinkäsitysten korjaamiseksi nämä pitäisi tutkia, Laurell kommentoi Ylelle.

– Oliko kyseessä ajovirhe vai ajoneuvossa tekninen vika? Vai oliko ajoneuvossa jätetty huomioimatta joku asia, joka noissa nopeuksissa olisi pitänyt huomioida? Se olisi varmaan selvinnyt onnettomuustutkinnassa, hän jatkaa.

Huippunopeustapahtuman järjestelyt eivät kuulu FHRA:n alaisuuteen.