Rajat lapsen älylaitteelle – mitä pienempi lapsi, sitä suurempi suojeluvelvollisuus vanhemmilla on

Lapsi voi törmätä verkossa sopimattomaan sisältöön. Erityisasiantuntija Antti Järventaus Pelastakaa Lapset ry:stä suosittelee opastamaan lasta älylaitteen käyttöön mahdollisimman varhain.

älypuhelimet
tyttö kuuntelee musiikkia kuulokkeilla
Vanhemman tehtävänä on käydä läpi lapsen älypuhelimen turva-asetukset, kun älylaite otetaan käyttöön.AOP

Älypuhelimen turvallisuusasetukset tulisi käydä läpi yhdessä lapsen kanssa, suosittelee Antti Järventaus. Samalla voi keskustella siitä, miksi on tärkeää, ettei kuka tahansa pysty näkemään esimerkiksi lapsen Instagram-virtaa.

Lapsia vaanitaan sosiaalisessa mediassa esimerkiksi Instagramissa, Snapchatissa ja TikTokissa. Järventauksen mukaan myös verkossa pelaavia lapsia on lähestytty epäasiallisesti.

Vanhemman kannattaa aloittaa lapsen opastaminen digimaailmassa viimeistään silloin, kun lapsi saa ensimmäisen digilaitteen, jolla pääsee verkkoon.

Järventaus muistuttaa kuitenkin, että lapsilla on oikeus myös yksityisyyteen kuten vanhemmillakin.

– Peruste, miksi lapsen puhelin tutkitaan, täytyy olla lapsen etu eikä vanhemman oma uteliaisuus, anoi Järventaus Radio Suomen Päivässä.

Android-puhelimessa on mahdollisuus Family Link -sovelluksen käyttöön. Sen avulla voi rajata ruutuaikaa ja sovellusten käyttöä. iPhonesta löytyy samanlainen ominaisuus ruutuaikatoiminnon asetuksista.

Antti Järventaus korostaa, että mitä pienemmästä lapsesta on kysymys, sitä suurempi suojeluvelvollisuus vanhemmalla on.

Samaa mieltä on ammattibloggaaja ja kolmasluokkalaisen äiti Mira Rinne. Hänen mielestään on vanhempien tehtävä seurata, mitä netissä tapahtuu ja mitä lapsi siellä tekee.

Rinteen lapsi törmäsi YouTubessa sopimattomaan sisältöön ja säikähti sitä.

– Kun lapsi etsi YouTubesta sisältöä sydän-emojilla, vastaan tuli aikuisviihdesisältöä. Siirryimme YouTube Kidsin käyttöön. Siellä on lapsille soveltuvaa materiaalia. Otimme käyttöön myös Family Linkin. Siellä saa itse päättää, mitä sovelluksia lapsi lataa kännykkään.

Näiden toimien jälkeen Mira Rinteen lapsen eteen ei ole tullut enää sisältöä, jota hän olisi pelästynyt. Hän neuvoo käyttämään sovelluksia, jotka auttavat vanhempia pysymään valppaana.

Erityisasiantuntija Antti Järventauksen vinkit vanhemmille lapsen opastamiseen älylaitteen käytössä:

  • Pyri alusta asti rakentamaan avointa ja luottamuksellista tapaa keskustella digitaalisen maailman ilmiöistä.
  • Aloita lapsen opastaminen verkkoturva-asioihin jo ennen, kun hän saa sellaisen digilaitteen, jolla pääsee verkkoon.
  • Laita lapsen älypuhelimen turva-asetukset kuntoon ennen käyttöönottoa ja käy ne yhdessä läpi lapsen kanssa: ikärajat, sallitut sovellukset ja verkkosivut, ruutuaika-asetukset jne. Androidiin on ladattavissa Family Link -sovellus, jonka avulla asetukset on helppo laittaa kuntoon. Applen iOS-järjestelmässä asetukset ovat valmiina ruutuaika-toiminnon alla.
  • Kun lapsi saa ensimmäisen sosiaalisen median tilin, käy yhdessä läpi tilin näkyvyys-, kommentointi- ja muut asetukset. Sosiaalisen median käyttöä kannattaa harjoitella aluksi esim. suljetulla tilillä.
  • Neuvotelkaa ruutuajoista. Tärkeää on turvata lepo ja varmistaa ettei digilaitteen käyttö vie liikaa aikaa muilta tärkeiltä asioilta. Monet sovellukset on rakennettu niin, että ne pyrkivät lisäämään käyttöä jatkuvasti. Puhelimen käyttöajan rajoittamista ohjelmilla kannattaa harkita, jos sovittuja ruutuaikoja ei noudateta.
  • Lapsella on oikeus yksityisyyteen ja hänen viestejään saa lukea vain, jos on herännyt todellinen huoli siitä, mitä lapsi laitteella tekee ja kenen kanssa viestii. Vanhemman uteliaisuus ei ole syy tutkia lapsen viestejä. Lapsen kanssa tulee keskustella ennakkoon siitä, että vanhempi voi tehdä näin, ja lapsen tulee saada tietää, jos hänen viestejään luetaan.
  • Jos lapsi saa somessa asiattomia yhteydenottoja tai kuvia, keskustele hänen kanssaan rauhallisesti ja syyllistämättä siitä, mitä on tapahtunut. Estä asiattomien viestien tai kuvien lähettäjä ja ilmoita asiasta some-palveluntarjoajalle. Jos epäilet rikosta, ota yhteyttä poliisiin. Tallenna ruutukaappauksella viestit ja kuvat todistusaineistoksi.

Kuuntele juttu: Miten tehdä lapsen netin käytöstä turvallisempaa? - "Vanhemmat tasapainottelevat lapsen suojelun ja yksityisyyden välillä"

Lue lisää: Lasten houkuttelu seksitekoihin internetissä ei laannu – "Digielämän turvaohjeita kannattaa kerrata kotona"

Digitreenit: Näin teet lapsesi älypuhelimen käytöstä turvallisempaa