Sote-kuntayhtymien valmistelu etenee vauhdilla Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla

Kunnat ottavat kantaa vapaaehtoisiin sote-kuntayhtymiin alkusyksyn aikana. Lopullisia päätöksiä tehdään joulun molemmin puolin.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Hoitajia sairaalan käytävällä.
Karoliina Simoinen / Yle

Sekä Etelä-Pohjanmaan että Pohjanmaan maakuntien sote-valmistelun tärkeät kuukaudet ovat edessä. Kummassakin maakunnassa kunnat saavat päätettäväkseen vapaaehtoiseen sote-kuntayhtymään lähtemisestä.

Pohjanmaalla kunnat antavat lausuntonsa perussopimusehdotukseen syyskuun puoliväliin mennessä. Lopullinen ehdotus viilataan niin, että kunnat saavat päättää mukaan lähdöstä marraskuussa.

– Periaatteessa kunnat ovat integraation kannalla, mutta on vielä eri näkemyksiä siitä, mitä se sisältää ja mitä esimerkiksi voi jäädä kuntiin, kertoo Pohjanmaan muutosjohtaja Jukka Kentala.

Etelä-Pohjanmaan valmistelu

Myös Etelä-Pohjanmaan vapaaehtoiseen sote-kuntayhtymään odotetaan lausuntoja kunnilta syyskuun aikana. Maakunnan luottamusjohdon kesken on sovittu, että sitovat päätökset tehdään tammikuussa.

– Aikataulu on kireä. Lisäksi valtakunnallinen valmistelu tuo myös oman sävynsä. Kunnilla on lausuttavana kysely kuntien roolista palvelujen tuottajana. Kuntaliiton kunta-pulssi kysyy myös sote-tuottamisesta. Lisäksi odotellaan erillisratkaisua pääkaupunkiseudun suhteen, mikä vaikuttaa myös muualle, pohtii Etelä-Pohjanmaan sote-projektijohtaja Harri Jokiranta.

Etelä-Pohjanmaalla on nyt myös päätetty perustaa poliittinen ohjausryhmä valmistelun tueksi. Paikat jaetaan viime kuntavaalien tulosten mukaan. Lisäksi nyt ryhdytään uudistamaan sairaanhoitopiirin perussopimusta.

Lisää aiheesta: Etelä-Pohjanmaa ottaa soteratkaisun omiin käsiin – kunnat yksimielisiä yhteisen valmistelun suhteen