1. yle.fi
  2. Uutiset

Kanaalin rannalla brittiyrittäjät ovat huolissaan lähestyvästä EU-erosta – Rahtiliikenteen valtimon pelätään tukkeutuvan Doverissa yhdessä yössä

Sopimukseton brexit veisi firmani ja maani konkurssiin, arvioi pitkän linjan huolintayrittäjä John Shirley.

Brexit
Katutaiteilija Banksy teki Doveriin muraalin, jossa Britannia tähti irrotetaan EU:sta niin huolimattomasti, että maa hajoaa.
Katutaiteilija Banksy teki Doveriin muraalin, jossa Britannia tähti irrotetaan EU:sta niin huolimattomasti, että maa hajoaa. Pasi Myöhänen / Yle

DOVER “Villi saari luonnon muovaaman linnoituksen suojassa”, kuvaili Doverin edustalle seilannut Julius Caesar ensivaikutelmaansa Britanniasta muistelmissaan.

Valkoisten kallioiden suojelema Doverin satama on Britannian lähin ja tärkein meriyhteys Euroopan mantereelle. Ranska siintää horisontissa vain puolentoista tunnin lauttamatkan päässä.

Rahti voi kuitenkin pian juuttua rajalle päiväkausiksi, pelkää huolintayrityksen johtaja John Shirley.

– Jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, on satamassa pian kymmenientuhansien rekkojen jono. Se tuhoaisi Britannian talouden, Shirley sanoo.

Nyt EU-rekkojen kuskit sujahtavat Schengen-alueen rajan yli passia tai henkilökorttia vilauttamalla. Unionin ulkopuolelta tulevat ohjataan tullitoimiston jonoon, jossa ei ole tilaa 27 EU-maan rekoille, sanoo serbialaiskuski Sava Ratkovic.

– Odotusaikani venyisi tunnista viiteen, jos EU-rekatkin tekisivät tulliselvityksen. Se on liian pitkä aika meidän ammatissa.

Serbialainen rekkakuski Sava Ratkovic on tottunut jonoihin EU:n ulkorajalla. “Unkariin tullessa odotus on yleensä kuutisen tuntia, Serbiaan palatessa kolme.”
Serbialainen rekkakuski Sava Ratkovic on tottunut jonoihin EU:n ulkorajalla. “Unkariin tullessa odotus on yleensä kuutisen tuntia, Serbiaan palatessa kolme.” Pasi Myöhänen / Yle

“Hallituksen puheet ovat fantasiaa”

Kuljetusten jumiutuminen Doverissa ja muissa satamissa aiheuttaisi vakavia ongelmia jo siksi, että yli puolet Britannian ruoasta on tuontitavaraa, pääosin EU:sta.

Sunnuntaina julkisuuteen vuotaneen hallituksen oman raportin mukaan niin ruoasta kuin lääkkeistä voi tulla vakavia puutteita, jos Britannia eroaa ilman sopimusta.

Maan uusi pääministeri Boris Johnson sanoo kuitenkin, että brexit laitetaan täytäntöön lokakuun 31. päivänä hinnalla millä hyvänsä. EU-eromielinen hallitus väittää myös, että raportissa mainittuihin pahimpiin riskeihin on nyt varauduttu.

Huolintayhtiön johtaja John Shirley ei vakuutteluihin luota.

– Heidän puheensa ovat täyttä fantasiaa. Hallituksemme käyttäytyy lasten tavoin, eivätkä he ymmärrä, kuinka kuljetusala toimii.

 Rahtialan yrittäjä John Shirley sanoo, ettei Britannian hallitus ymmärrä, mitä sopimukseton EU-ero käytännössä tarkoittaa.
Rahtialan yrittäjä John Shirley sanoo, ettei Britannian hallitus ymmärrä, mitä sopimukseton EU-ero käytännössä tarkoittaa.Pasi Myöhänen / Yle

Hallituksen on vaikea varautua kaikkiin sopimuksettoman eron riskeihin. Kuljetukset voivat tyssätä jo siihen, että yksityissektorilla ei ole riittävästi osaajia tulliselvitysten laatimiseen, John Shirley selittää.

– Tullivirkailijat istuvat vain pyörittelemässä peukaloitaan, jos kaltaiseni yrittäjät eivät palkkaa lisäväkeä paperityöhön omalla riskillään. Sopimukseton ero toisi tuhansien lisätyöntekijöiden tarpeen yhdessä yössä, Shirley sanoo.

Koti myyntiin brexit-pelkojen vuoksi

Pääministeri Boris Johnson aikoo matkustaa tällä viikolla Ranskaan ja Saksaan taivuttelemaan maiden johtajia antamaan Britannialle entistä paremmat EU-eron ehdot. Hän on luvannut katsoa EU-johtajia silmiin (siirryt toiseen palveluun), jotta he ymmärtäisivät ettei Britannia pelkää sopimuksetonta eroa.

Satamastaan ja kallioistaan tunnettu Dover on Britannian rekkarahdin pääväylä.
Satamastaan ja kallioistaan tunnettu Dover on Britannian rekkarahdin pääväylä. Pasi Myöhänen / Yle

Johnson ja muut brexitmieliset syyttävät John Shirleyn kaltaisia EU-jäsenyyden puolustajia valheellisesta pelottelupropagandasta.

Shirleyn huoli on kuitenkin niin aitoa, että hän on laittanut kotinsa myyntiin.

– Päädyimme vaimoni kanssa myyntipäätökseen, sillä sopimukseton brexit voi tapahtua juuri ennen joulusesonkia. Yrityksemme ja asiakkaamme menevät konkurssiin, jos rajan yli ei pääse, Shirley kertoo.

Lue lisää:

The Sunday Times: Salaisten asiakirjojen mukaan Britanniaa uhkaa pula lääkkeistä, ruuasta ja polttoaineesta, jos sopimukseton brexit toteutuu

Britannian talous supistui ensi kertaa lähes seitsemään vuoteen

Brittihallitukselta yli kahden miljardin lisätuki sopimuksettomaan brexitiin varautumiseen – Työväenpuolue: "Vastenmielistä rahojen tuhlaamista"

Lue seuraavaksi