Media spekuloi prinssi Andrew'n ja alaikäisten tyttöjen hyväksikäytöstä epäillyn Epsteinin tuttavuudella – Prinssi järkyttyi vihjailuista

Mail on Sunday -lehti julkaisi viikonloppuna valokuvan, jossa Andrew on Epsteinin kartanossa.

Jeffrey Epstein
Prinssi Andrew.
Prinssi Andrew kuvattuna Unkarissa syyskuussa 2018.Tamas Kovacs / EPA

Brittihovi on joutunut ottamaan julkisesti kantaa spekulointiin prinssi Andrew'n ja yhdysvaltalaisen liikemiehen Jeffrey Epsteinin ystävyyssuhteesta. Alaikäisen tytön parittamisesta kerran tuomittu ja uusista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäilty Epstein teki itsemurhan vankilassa 10. elokuuta.

Brittimedia on jo useita päiviä julkaissut uutisia, joissa käydään läpi Yorkin herttua, prinssi Andrew'n monivuotista tuttavuutta Epsteinin kanssa. Viikonloppuna julkaistu Mail on Sunday -iltapäivälehden juttu (siirryt toiseen palveluun) oli hoville viimeinen pisara.

Jutun yhteydessä julkaistiin valokuva, jossa prinssi on nuoren naisen seurassa Epsteinin kartanon ovella Manhattanilla vuonna 2010. Kuva on lehden mukaan peräisin aiemmin tuntemattomalta videotallenteelta.

Maanantaina Buckinghamin palatsi tiedotti, että prinssi Andrew on järkyttynyt vanhaa ystäväänsä koskevista väitteistä, uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

– Yorkin herttua on järkyttynyt tuoreista raporteista Jeffrey Epsteinin väitetyistä rikoksista. Hänen kuninkaallinen korkeutensa tuomitsee kaikenlaisten ihmisten hyväksikäytön. Vihjailut siitä, että hän katsoisi läpi sormien, ottaisi osaa tai rohkaisisi sellaista toimintaa ovat kammottavia, hovi jyrisee.

Ystäviä jo vuosien takaa

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun prinssin ympärillä kuohuu Epsteinin vuoksi. Andrew'ta arvosteltiin kovin sanoin jo lähes vuosikymmen sitten, kun hän jatkoi kanssakäymistä Epsteinin kanssa tämän alaikäisen tytön parittamisesta saamasta tuomiosta huolimatta.

Prinssi Andrew luopui vuonna 2011 tehtävästään Britannian hallituksen kaupallisena erityisedustajana osin Epsteinin vuoksi. Prinssiä arvosteltiin tuolloin arvostelukyvyttömyydestä ystävyyssuhteissaan.

Syyttäjä Geoffrey Berman puhui tiedotustilaisuudessa, jossa käsiteltiin Jeffrey Epsteinin pidätystä New Yorkissa 8. heinäkuuta.
Syyttäjä Geoffrey Berman puhui tiedotustilaisuudessa, jossa käsiteltiin Jeffrey Epsteinin pidätystä New Yorkissa 8. heinäkuuta.Jason Szenes / EPA

Vuonna 2015 Andrew'n nimi nousi Yhdysvalloissa esille oikeusjutun yhteydessä. Nainen väitti Epsteinin pakottaneen hänet harrastamaan seksiä prinssin kanssa useaan kertaan vuosina 1999–2002, jolloin nainen oli vielä alaikäinen.

Prinssi on viettänyt useita kertoja aikaansa myös Epsteinin kartanossa Floridassa. Prinssi on sittemmin myöntänyt ystävyyssuhteensa Epsteinin kanssa olleen virhe.

Myös prinssin ex-vaimo herttuatar Sarah on pahoitellut Evening Standar -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) sitä, että otti aikoinaan talousvaikeuksien kanssa painiessaan vastaan rahallista apua Epsteinilta.

Buckinghamin palatsi on jyrkästi kiistänyt väitteet siitä, että Andrew olisi syyllistynyt seksuaalirikoksiin. Hovin mukaan tällaiset väitteet ovat vääriä ja perusteettomia.

Prinssi Andrew on kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin toiseksi vanhin poika.