Mielentilatutkimus: Kannuksen henkirikoksesta syytetty oli syyntakeeton – mies on itse eri mieltä

Joulukuisen surman päätekijä pitää itseään syyntakeisena.

pahoinpitely
Kuvassa osa valtion virastotalon opaskylttiä. Teksti Käräjäoikeus näkyy.
Kannuksen joulukuista henkirikosta käsiteltiin Kokkolassa tiistaina.Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Keski-Pohjanmaalla Kannuksessa joulukuussa tapahtuneen henkirikoksen päätekijä oli mielentilatutkimuksen mukaan tapahtumahetkellä syyntakeeton eli ei ymmärtänyt tekonsa seurauksia. Hänet on määrätty psykiatriseen hoitoon.

Mies itse vastustaa johtopäätöstä. Hän katsoo olleensa tapahtumahetkellä syyntakeinen. Oikeus määräsi miehen alunperinkin mielentilatutkimukseen vastoin tämän tahtoa.

Mies on aiemmin ollut psykiatrisessa hoidossa, mutta sanoo, ettei sairaus ollut aktiivinen, kun nämä tapahtumat sattuivat. Hän sanoo toimintakykynsä olleen hyvä: hän on ollut töissä ja suoriutunut arjesta.

Nuori kannuslainen mies kuoli pahoinpitelyn seurauksena joulukuussa firman pikkujoulujen jälkeen. Syytettyinä on kaksi veljestä. Käräjäoikeus antoi maaliskuussa välituomion, jossa se katsoi pääsyytetyn syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen. Hän myöntää väkivallan.

Toista veljeksistä syytetään avunannosta. Syyttäjä vaatii miehelle noin puolentoista vuoden ehdotonta vankeutta. Hänen mukaansa passiivisuus täyttää rangaistavan avunannon merkit. Koska mies on tuntenut veljensä ja nähnyt tilanteen kehityksen, hänellä olisi syyttäjän mukaan ollut perusteet puuttua tilanteeseen vaikka hälyttämällä apua.

Käräjäoikeus antaa ratkaisunsa asiassa perjantaina.

Pahoinpidelty jätettiin pakkaseen

Henkirikos tapahtui viime joulukuussa Kannuksessa. Uhri ja syytetyt olivat yhteisen työnantajansa pikkujouluissa. Illan päätteeksi kaikki kolme olivat osuneet ratapihalle, jolla tappelu oli sattunut.

Päätekijä on myöntänyt lyöneensä, potkineensa ja heitelleensä uhria ja jättäneensä tämän paikalle pahasti loukkaantuneena. Nuorempi veli ei osallistunut aktiivisesti, mutta poistui paikalta pahoinpitelyn jälkeen.

Oikeuden mukaan pahoinpitely oli raaka ja julma: väkivalta oli voimakasta ja pitkäkestoista ja uhri puolustuskyvytön.

Uhri jätettiin tapahtumapaikalle. Hänen kuolinsyynsä oli oikeuden mukaan alilämpöisyys, mutta kuolemaan vaikuttivat myös ruhjevammat ja alkoholi.

Firman pikkujoulun jälkeen pahoinpidelty mies paleltui kuoliaaksi – syytetty mielentilatutkimukseen

Veljekset syytteessä miehen kuolemasta Kannuksessa – firman pikkujoulun jälkeen pahoinpidelty uhri paleltui kuoliaaksi