Etsivä nuorisotyö tapaa kaikki nuoret miehet kutsunnoissa – “Suurimmalla osalla on selvät suunnitelmat”

Kutsunnat ovat viimeinen hetki tavoittaa suomalaiset yhden ikäluokan nuoret miehet samalla kertaa. Se on myös paikka, jossa voidaan torjua syrjäytymistä.

asevelvollisuus
Emmi Fjällström työskentee etsivässä nuorisotyössä Juvalla.
Emmi Fjällström työskentee etsivässä nuorisotyössä Juvalla.Petri Vironen / Yle

Vuonna 2001 syntyneiden ikäluokka astuiJJuvalla kutsuntalautakunnan eteen perjantaina. Nelisenkymmentä nuorta miestä kävi lautakunnan edessä.

Suurin osan sai saman tien käteensä palvelukseenastumismääräyksen ja litteran, joka on valtion maksama bussi- tai junalippu palveluspaikkaan.

Osa nuorukaisista sai lykkäystä tai vapautuksen palveluksesta. Kaikki jatkoivat kuitenkin vuorollaan viimeiselle etapille, jossa vastassa oli etsivä nuorisotyöntekijä.

– Tämä on aivan mahtava mahdollisuus kohdata kaikki ikäluokan pojat. Tytöille pitäisi olla samanlainen mahdollisuus, etsivä nuorisotyöntekijä Emmi Fjällström kertoo.

Nuorten kohtaaminen kutsuntojen yhteydessä on osa aikalisä-hanketta, jonka tavoite on syrjäytymisen ehkäisy. Se käytössä käytännössä koko Suomessa.

– Me kysymme nuorelta miten menee ja jos nousee askarruttavia kysymyksiä, etsimme niihin yhdessä vastauksia, Fjällström kertoo.

Nuorisotyöntekijä kysyy palaverin päätteeksi, että voiko ottaa jonkun ajan kuluttua yhteyttä ja kysyä miten askarruttava asia on edennyt.

– Lopuksi otetaan yhteystiedot ylös, jotta voimme sitten kysyä asiaa jälkikäteen.

Emmi Fjällström mukaan selvästi suurin osa nuorista voi hyvin.

– Heillä on selvät suunnitelmat elämässään. Mutta sitten on se pieni joukko, joilla on usein aikuistumiseen liittyviä kysymyksiä pohdittava.

Lähes kolmasosa 30 vuotta täyttäneistä ei ole suorittanut varusmiespalvelusta.

Osa valitsee siviilipalveluksen, osa saa vapautuksen ja osalta palvelus jää kesken. Nuorten kokema pahoinvointi näkyy myös puolustusvoimain tilastoissa. Yksi vapautuksen ja tai keskeytymisen yleisimmistä syistä liittyy mielenterveyden ongelmiin.

Varusmies huoltaa rynnäkkökivääriä talvisessa metsässä
Kaksi kolmasosaa suomalaismiehistä suorittaa asepalveluksen 30 ikävuoteen mennessä.Jarkko Riikonen / Yle