MLL:n asiantuntija lasten viikkorahoista: "En itse maksaisi siitä, että lapsi auttaa ruoanlaitossa tai tekee läksyt"

Asiantuntijan mukaan rahallista palkkiota ei tarvita, jos lapsi oppii, että itse tekeminen on palkitsevaa.

Taskuraha
lapsi pyyhkii pöytää
Monissa perheissä viikkorahan saadakseen lasten täytyy esimerkiksi siivota oma huone, tiskata astiat ja tehdä läksyt. AOP

Suomalaislapset saavat keskimäärin enemmän viikkorahaa kuin lapset muissa Pohjoismaissa, mutta joutuvat usein tekemään kotitöitä rahan eteen. Monissa perheissä viikkorahan saadakseen lasten täytyy esimerkiksi siivota oma huone, tiskata astiat ja tehdä läksyt.

Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) ohjelmajohtajan Marie Rautavan mukaan viikkoraha voi olla korvaus kotitöiden tekemisestä, mutta lasta ei kannata opettaa siihen, että kaikista askareista maksetaan automaattisesti palkkio.

– En itse maksaisi lapselle siitä, että hän auttaa laittamaan ruokaa, petaa oman sänkynsä tai tekee läksyt, Rautava sanoo.

Rahallista korvausta ei välttämättä tarvita, jos lapsi oppii, että itse tekeminen voi olla palkitsevaa. Siisti huone tai hyvä arvosana lämmittävät mieltä ilman palkkiotakin.

"Lapset ovat hyvin erilaisia"

Rautavan mukaan perheessä on tärkeä sopia yhdessä, mitä viikkoraha tarkoittaa ja mitä menoja sillä on tarkoitus kattaa.

– Viikkoraha on yksi tapa opettaa lapselle rahankäyttöä sekä omien tulojen ja menojen seuraamista, Rautava sanoo.

Viikkoraha voi olla suurempi, jos lapsi maksaa itse esimerkiksi joukkoliikenteen kuukausilipusta tai matkapuhelinliittymästä. Myös vanhempien tulot vaikuttavat viikkorahan suuruuteen.

Rautava muistuttaa, että lapset ovat hyvin erilaisia. Jotkut tekevät mielellään kotitöitä, toiset tarvitsevat enemmän kannustusta.

– Lapsen voi palkita esimerkiksi silloin, kun tämä tekee enemmän kotitöitä kuin on etukäteen sovittu tai saavuttaa tavallista paremman arvosanan.

Lue aiheesta lisää:

Pankkikortti korvaa käteisen lapsillakin: kortti hankitaan yhä nuoremmille, kun vanhempien lompakoista ei käteistä enää juuri löydy

Suomalaisilla lapsilla Pohjoismaiden kovimmat kuukausirahat – ruotsalaislapset saavat vähiten

Liikenneturvan asiantuntija vähentäisi lapsien viemistä autolla kouluun: "Se on iso riski kaikille lapsille"