1. yle.fi
  2. Uutiset

Pitkän linjan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkiselle korruptiosyytteet – lahjuksen antamisesta epäillään tuusulalaista ex-kansanedustajaa

Itä-Uudenmaan syyttäjäviraston mukaan epäillyt teot liittyvät Vantaan kaupunginhallituksessa käsiteltyihin etuosto-oikeusasioihin.

korruptio
Kokoomuksen kansanedustaja Tapani Mäkinen eduskunnan täysistunnossa 17. kesäkuuta 2014.
Pitkän linjan kokoomuspoliitikko Tapani Mäkinen toimi Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2009-2017.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vantaan kaupunginhallituksen entistä puheenjohtajaa Tapani Mäkistä (kok.) vastaan on nostettu syytteet törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Syytteet liittyvät Mäkisen toimintaan Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Lisäksi syytteet törkeästä lahjuksen antamisesta sai kaksi tuusulalaista yrittäjää, joista toinen on entinen kokoomuksen kansanedustaja Juhani Sjöblom. Hän on myös vaikuttanut pitkään Tuusulan kunnallispolitiikassa.

Syytetyt kiistäneet rikosepäilyt

Syyttäjän mukaan kaikki syytetyt ovat kiistäneet rikosepäilyt.

Sjöblom kertoo medialle välittämässään tiedotteessa, että asiassa on ollut kyse Mäkiselle annetusta henkilökohtaisesta lainasta, joka on maksettu takaisin.

Myös Mäkinen toteaa kyseessä olleen henkilökohtainen laina. Hän kommentoi asiaa Facebook-päivityksessään tiistaina päivällä.

– Syytteen nostamisen perusteena on vanhoilta tuttavilta saatu tavanomainen laina, jonka olen maksanut takaisin aikanaan laaditun velkakirjan ehtojen mukaisesti. Laina ei liity millään tavoin asemaani tai tehtäviini Vantaan kaupungin luottamushenkilönä, Mäkinen kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Itä-Uudenmaan syyttäjäviraston mukaan epäillyt teot ovat tapahtuneet alkuvuodesta 2015, ja ne liittyvät Vantaan kaupunginhallituksessa käsiteltyihin etuosto-oikeusasioihin.

Pitkän linjan kokoomuspoliitikko Mäkinen toimi kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2009-2017.

Mäkinen on toiminut myös entisen oikeusministerin Antti Häkkäsen (kok.) erityisavustajana. Mäkinen nimitettiin Häkkäsen erityisavustajaksi kesällä 2017, mutta hän irtisanoutui tehtävästä viime vuoden keväällä rikostutkinnan vuoksi.

Mäkinen on myös entinen kansanedustaja. Hän istui eduskunnassa kaksi kautta vuosina 2007-2015.

Syytteet käsitellään aikanaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Aiheesta aiemmin:

Poliisi: Vantaan kunnallispolitiikkaan liittyvät korruptioepäilyt syyttäjälle

Tapani Mäkinen hakee eroa Vantaan yleiskaavatoimikunnan puheenjohtajan tehtävästä – "On henkilökohtainen ratkaisu, että passaan, kunnes tämä asia on selvä"

Oikeusministerin erityisavustajan tehtävästä irtisanoutunut Tapani Mäkinen Ylelle: "Olen tehnyt elämäni aikana monia virheitä"

Oikeusministerin erityisavustaja Tapani Mäkinen irtisanoutui tehtävästään: kertoo syyksi häneen kohdistuvan rikosepäilyn

Lue seuraavaksi