Ilmaisku Turkin armeijan autosaattueeseen Idlibin porteilla – Syyria syyttää ammusten kuljettamisesta kapinallisille

Turkin mukaan ilmaisku oli vastoin Syyrian ja Venäjän kanssa tehtyjä sopimuksia.

Syyria
Turkin armeijan autosaattue kuvattuna Maarat al-Numanissa 19. elokuuta matkalla tiettävästi Khan Sheikhunin suuntaan.
Turkin armeijan autosaattue oli matkalla Khan Sheikhouniin, kun se joutui Syyrian hallituksen ilmaiskun kohteeksi.Omar Haj Kadour / AFP

Syyrian hallituksen joukot ovat tehneet ilmaiskun turkkilaiseen autosaattueeseen Luoteis-Syyriassa. Turkin armeijan mukaan kolme siviiliä on saanut iskussa surmansa ja 12 on haavoittunut.

Autosaattue oli Turkin armeijan ja se oli matkalla Idlibin maakuntaan. Idlibissä on Syyrian viimeisiä alueita, jotka eivät ole hallituksen joukkojen hallinnassa.

Turkki tukee joitakin Idlibin maakunnassa toimivia kapinallisryhmiä. Turkilla on alueella Syyrian ja Venäjän kanssa tehtyjen sopimusten mukaisesti useita valvontapisteitä.

Turkin mukaan ilmaisku oli vastoin Turkin, Syyrian ja Venäjän yhdessä tekemiä sopimuksia. Turkki sanoo ilmoittaneensa autosaattueen liikkeistä hyvissä ajoin venäläisviranomaisille.

Syyria on tuominnut Turkin autosaattueen toiminnan, sillä Syyrian hallituksen mukaan autosaattue kuljetti ammuksia.

Idlibiä on yritetty rauhoittaa usealla eri aselevolla ja sopimuksella, mutta taistelut ovat leimahtaneet aina uudelleen.

Nyt alueella on taisteltu huhtikuusta lähtien. Viime päivien kiivaimmat yhteenotot ovat olleet Khan Sheikhounin kaupungissa. Turkin autosaattue oli matkalla juuri Khan Sheikhouniin.

Lähteet: Reuters, AP, AFP