1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. presidentit

Macron muistutti vapauksista – Putin sivalsi vastaan keltaliiveistä

Presidentit olivat rahtusen optimistisia Itä-Ukrainan rauhoittumisen suhteen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron (oik.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin olivat varovaisen optimistisia Itä-Ukrainan rauhoittumisen suhteen. Kuva: Gerard Julien / AFP

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kehottaa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kunnioittamaan demokratiaa.

Macron tapasi Putinin kesäasunnollaan Etelä-Ranskassa. Macron muistutti Venäjän presidenttiä sananvapaudesta, mielipiteenvapaudesta ja vapaudesta osoittaa mieltä.

– Venäjän pitää muiden Euroopan Neuvoston maiden tavoin kunnioittaa täysin myös ihmisten mahdollisuutta asettua ehdolle vaaleissa, Macron huomautti.

Venäjällä on pitkin kesää ollut lukuisia mielenosoituksia, joissa kansalaiset ovat vaatineet oikeutta asettua ehdolle syksyllä Moskovan paikallisvaaleissa. Kansa raivostui, koska viranomaiset kielsivät joidenkin opposition ehdokkaiden asettumisen ehdolle vaaleissa.

Poliisi on tukahduttanut mielenosoituksia kovakouraisesti.

Putin muistutti, että mielenosoittajien täytyy toimia lakien mukaan. Hän painotti, että lain rikkojat asetetaan vastuuseen.

– Me emme halua samanlaisia mielenosoituksia kuin keltaliiveillä on Ranskassa, Putin puolestaan vastasi Macronille.

Ukrainasta ohutta optimismia

Presidentit keskustelivat myös Itä-Ukrainan tilanteesta. Macron oli jopa toiveikas, koska valta Ukrainassa on vaihtunut. Volodymyr Zelenskyi valittiin maan presidentiksi huhtikuussa.

– Ukrainassa on nyt todellinen mahdollisuus rauhaan, Macron uskoi.

Macron arvioi, että niin kutsuttu Normandian nelikko eli Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan johtajat voisivat tavata huippukokouksessa jo lähiviikkojen aikana ja Itä-Ukrainan rauha nytkähtäisi eteenpäin.

Putin puolestaan arvioi, että Zelenskyin valinta voisi tuoda "varovaista optimismia" Ukrainan tilanteeseen.