Britannian pääministeri Johnson kirjoitti EU:n Tuskille vaihtoehtoisista järjestelyistä Britannian ja Irlannin rajalle

Boris Johnson korosti sopimisen olevan Britannian hallinnon ykkösprioriteetti.

Brexit
Boris Johnson
Boris JohnsonLeon Neal / AFP

Britannian pääministeri Boris Johnson ehdottaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille, että niin kutsuttu backstop-ehto korvattaisiin vaihtoehtoisilla järjestelyillä.

Johnsonin maanantaina julkaisemassa kirjeessä hän myös toisti vaatimuksensa, että backstop eli Irlannin rajaa koskeva tullijärjestely otetaan Britannian EU-erosopimuksesta pois.

Johnson painotti kirjeessään, että hän uskoo Britannian ja EU:n voivan sopia vaihtoehtoisesta järjestelystä Irlannin rajalle. Johnson myös korosti sopimuksen tekemisen olevan hallinnon ykkösprioriteetti.

Britannian ja Irlannin pääministerit tapaavat syyskuussa

Johnson sopi maanantaina puhelimitse Irlannin pääministerin Leo Varadkarin kanssa, että pääministerit tapaavat Dublinissa syyskuun alussa.

Molempien maiden hallintojen julkistamissa tiedotteissa vahvistetaan, että pääministerit keskustelivat puhelimessa Britannian EU-erosta ja pitäytyivät omissa linjauksissaan.

Varadkar toisti EU:n kannan, että erosopimusta ei voi enää avata. Hän painotti myös, että niin sanotun kovan rajan välttämiseksi on löydettävä lakiin perustuva takuu.

Aiheesta lisää:

Brittihallitukselta yli kahden miljardin lisätuki sopimuksettomaan brexitiin varautumiseen – Työväenpuolue: "Vastenmielistä rahojen tuhlaamista"

Irlannin pääministeri: Sopimukseton brexit voi yhdistää Irlannin

Britannian tuore pääministeri uskoo EU:n vielä taipuvan kompromissiin – Brexit tapahtuu sopimuksella tai ilman, sanoi Johnson puheessaan alahuoneelle

Lähteet: Reuters, AFP