1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsästys

Karhujahti ja sorsastus alkavat – kaatolupien määrä väheni viime vuodesta

Karhujen metsästys jatkuu lokakuun loppuun saakka.

Metsästäjä sorsajahdissa. Arkistokuva. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Karhunmetsästys alkaa tänään tiistaina. Pohjois-Savoon on myönnetty poikkeusluvat kuuden karhun kaatamiseen, puolet vähemmän kuin viime vuonna. Tuolloin karhujen aiheuttamat vahingot olivat kasvussa, mutta nyt niiden määrä on taas vähentynyt.

Tällä jahtikaudella karhuja saa kaataa esimerkiksi Kiuruveden, Sonkajärven, Varkauden ja Nilakan kuntien alueilla. Suomen riistakeskus myönsi luvat alueille, joilla on kirjattu kahden viime vuoden aikana eniten pentuehavaintoja ja karhujen tekemiä vahinkoja.

Etelä-Savoon puolestaan myönnettiin 40 kannanhoidollista poikkeuslupaa (siirryt toiseen palveluun), joista neljä suunnattiin Pieksämäen, Rautalammin ja Suonenjoen kuntia sisältävälle alueelle.

Pohjois-Savoon haettiin 11 poikkeuslupaa. Iisalmen–Pielaveden–Maaningan alueelle lupaa ei kuitenkaan myönnetty, koska siellä tehtiin muita alueita vähemmän pentuehavaintoja.

Maakunnassa arvioidaan olevan ennen alkavaa metsästyskautta 75–90 yli vuoden ikäistä karhua. Koko maassa puolestaan arvioidaan olevan 2020–2130 karhua.

Karhun metsästysaika on 20.8.–31.10.2019. Maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan, että karhukannan kasvu on taittunut suunnitelmien mukaan. Ministeriön asetuksessa säädetään, että metsästysvuonna 2019–2020 saa kaataa enintään 313 karhua.

Rajoituksia vesilintujen metsästyksessä

Myös vesilintujen metsästys alkaa tiistaina kello 12. Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys sekä haahkan syysmetsästys on tänä vuonna kielletty maa- ja metsätalousministeriön asetuksella.

Allin metsästys on kielletty sisämaassa, ja merialueilla sitä on rajoitettu saaliskiintiöin.

Metsähanhea saa metsästää vain loka–marraskuussa kaakkoisessa Suomessa.