Koulurauhan julistus ensimmäistä kertaa Kainuussa – "Asioita yksinkertaistetaan liikaa ja se tuntuu kovalta"

Kajaanissa myös vanhemmille järjestetään oma keskustelutilaisuus koulurauhasta.

koulut
Koulurauhan julistus Vantaalla 2018.
Viime vuonna koulurauha julistettiin Vantaalla. MLL

29. kertaa järjestettävä koulurauhan julistus tehdään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Kainuussa. Kajaanin Lehtikankaan koululla 20. elokuuta kello 12 alkavaa juhlaa voi seurata Mannerheimin Lastensuojeluliiton nettisivuila. (siirryt toiseen palveluun)

Tämän vuoden koulurauhateema on vastuu. Nuoret ovat kehitelleet lukuvuodelle kuukausihaasteita, joilla tavoitellaan koulun yhteisöllisyyttä ja toisten huomioon ottamista. Nuoret ovat myös itse kirjoittaneet itse julistuksen.

– Olet vastuussa omasta hyvästä asenteestasi, joka luo mukavan ilmapiirin. Kaikilla on oikeus tulla kuulluiksi ja kunnioitetuiksi. Kun otat vastuuta itsestäsi, mieti tarkkaan, ennen kuin teet tai sanot mitään, julistukseen on kirjattu.

Lehtikankaan koulun rehtori Arto Koskivirta kertoo koulurauhan toteutuvan koululla hyvin, mutta myöntää, että kiusaamista varmasti esiintyy, vaikka sen kitkemiseen tehdäänkin paljon töitä.

– Kyllähän sitä haluaisi sanoa, että meillä ei kiusata, mutta kyllä jotain pientä on aina. Meillä on paljon yritystä ja halua vaikuttaa siihen, että maailma olisi parempi, nuoret ottaisivat toisensa huomioon ja kiusaaminen olisi nollassa.

Kiusaamista tapahtuu hyvin monin tavoin ja Koskivirtakin huomauttaa, että kaikkea kiusaamista ei näe, jolloin siihen on mahdotonta puuttua.

– Aiemmin kirjoiteltiin puistonpenkkeihin rumia luokkakavereista, nyt ne jutut laitetaan nimettömänä nettiin.

Myös oppilaiden vanhemmille järjestetään Kajaanissa oma koulurauhatilaisuus, mikä on Koskivirrankin mielestä hieno ajatus. Hänen mukaansa kiusaamiseen ja huonoon käytökseen vaikuttavat suuresti myös kotiolot ja kaverisuhteet ja siksi koulurauha tulisi ottaa puheeksi myös kotona.

Myös maailmanlaajuisesti vallitseva kulttuuri tekee osansa.

– Jos valtionpäämiehet puhuvat mitä sattuu, se antaa huonoa mallia lapsille ja nuorille. Myös asioiden ääripäistäminen ja mustavalkoistaminen huolettaa. Asioita yksinkertaistetaan liikaa ja se tuntuu kovalta,

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)