Joka viides yhdeksäsluokkalainen on yksinäinen – erityisesti tyttöjen tilanne huolestuttava

Yksinäiset yläkoululaiset lääkitsevät hermostuneisuutta ja nukahtamisvaikeuksia herkemmin kuin muut.

yksinäisyys
Tyttö makaa sohvalla ja katselee kännykkää.
Yleisintä yksinäisyys on yhdeksännen luokan tyttöjen keskuudessa.Henrietta Hassinen / Yle

Joka viides yhdeksäsluokkalainen on yksinäinen, selviää Jyväskylän yliopiston WHO-Koululaistutkimuksesta. Yhdeksäsluokkalaiset ovat yksinäisempiä kuin yläkoulun vasta aloittavat.

Yleisintä yksinäisyys on yhdeksännen luokan tyttöjen keskuudessa, joista joka neljäs on hyvin tai melko usein yksinäinen.

Lue lisää: Asuuko teillä uusi yläkoululainen? Poimi asiantuntijoiden neljä vinkkiä nuoren tukemiseen

Yksinäiset koululaiset kokevat muita koululaisia yleisemmin kipuoireita, hermostuneisuutta ja nukahtamisvaikeuksia, ja yksinäiset lääkitsevät niitä muita useammin.

– Jos sinulla on pääkipua, otat siihen yhtä todennäköisesti särkylääkkeen riippumatta siitä, oletko yksinäinen vai et. Sen sijaan hermostuneisuutta ja nukahtamisvaikeuksia yksinäiset koululaiset lääkitsevät muita herkemmin, toteaa tutkijatohtori Nelli Lyyra tiedotteessa.

Mitä ratkaisuja?

Tutkijat muistuttavat, että yksinäisyyden torjumiseen on mahdollisuuksia. Aiempi tutkimus on muun muassa osoittanut, että sosiaalisten taitojen opettelu ja oppilasryhmiin kohdistuvat toimet vähentävät lasten ja nuorten yksinäisyyttä.

– Kouluympäristö voi parhaimmillaan tarjota turvallisen sosiaalisen kasvuympäristön, jossa oppilas tuntee kuuluvansa joukkoon ja tulee hyväksytyksi. Sosiaalisesti turvallisen kouluympäristön luominen on kuitenkin aina aikuisten vastuulla, Lyyra sanoo.

Koulussa voidaan vaikuttaa siihen, kuinka oppilaat kohtelevat toisiaan.

– Myös kotona opituilla taidoilla ja käyttäytymismalleilla on suuri merkitys, esimerkiksi sillä, että jokaista kohdellaan kunnioittavasti ja osataan asettua toisen asemaan, Lyyra sanoo.

Jyväskylän yliopiston WHO-Koululaistutkimus selvitti seitsemäs- ja yhdeksäsluokkalaisten yksinäisyyden kokemisen yhteyttä psykosomaattiseen oireiluun ja lääkkeiden käyttöön.

Lue lisää:

Kun ihminen on onnellinen hän hakeutuu aivan tietyntyyppisten ihmisten seuraan