1. yle.fi
  2. Uutiset

Työllisyyden kasvu käytännössä pysähtynyt

Kausivaihtelusta puhdistettu työttömyysaste oli heinäkuussa 6,6 prosenttia.

Työllisyys ja työttömyys
kädet näppiksellä
Ilmari Fabritius / Yle

Työllisyysasteen kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu trendi oli heinäkuussa 72,4 prosenttia. Työllisiä oli heinäkuussa 3 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin, ilmenee Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksesta.

Samalla työllisyysasteen trendi (siirryt toiseen palveluun) tarkentui kesäkuun osalta hieman alaspäin 72,4 prosenttiin. Kuukausi sitten kesäkuun lukemaksi arvioitiin 72,5 prosenttia.

Työttömyysasteen trendi oli heinäkuussa 6,6 prosenttia. Yhteensä työllisiä oli heinäkuussa 2 628 000, noin 3 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömiä oli heinäkuussa 169 000. Luku on 14 000 pienempi kuin vuosi sitten. Miehiä oli työttömänä 86 000 ja naisia 83 000. Työttömyysasteen Tilastokeskus laskee olevan tasan kuusi prosenttia, 0,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten heinäkuussa.

Miesten työttömyysaste oli 5,9 ja naisten 6,2 prosenttia.

Trendisarjassa luvuista poistetaan kausi- ja satunnaisvaihtelut, jotta niistä saadaan keskenään vertailukelpoisia. Koska työttömyys ja työllisyys vaihtelevat kuukausittain varsin paljon, niin kuukauden luku kertoo eniten kausi-ilmiöstä eikä suhdanteiden kehittymisestä. Siksi kuukauden lukua verrataan vuoden takaiseen.

Lue lisää:

Häkämies varoittelee palkansaajaliittoja tavoittelemasta liian suuria palkankorotuksia – "Näkymä on heikentynyt"

Hallituksen asettamien työllisyysryhmien työ käynnistyy – budjettiriiheen odotetaan linjauksia palkkatuesta

Hallitus yrittää löytää 144 000 työkykyistä, "Emme edes tiedä, missä he ovat" – Rinne puolusti työllisyystavoitetta SDP:n kesäkokouksessa

Lue seuraavaksi